Hlavní obsah

V devatenácti jediným Čechem mezi elitou. Solitér Portyk bojuje i o tetování

Praha

Zůstal sám. V devatenácti letech na jeho bedrech leží nelehká role muže, s nímž stojí a padají výsledky české severské kombinace. V pátek ve finském Kuusamu se talentovaný Tomáš Portyk jako jediný český závodník postaví na start Světového poháru.

Foto: Ivana Roháčková

Sdruženář Tomáš Portyk by se v nové sezóně rád prodral i do elitní desítky Světového poháru.

Článek

Nebude to pro české fanoušky veselý pohled, ale nebyla jiná možnost. Pravidelní účastníci SP Pavel Churavý s Tomášem Slavíkem kariéry ukončili, Miroslav Dvořák v létě onemocněl mononukleózou a prognóza, kdy by v průběhu zimy mohl do seriálu zasáhnout, je v tuto chvíli nejistá, mladíci se budou otrkávat v Kontinentálním poháru.

„Nikdy se mi nic podobného nestalo, vždy jsem se musel spíš do týmu procpat,“ podivuje se nové situaci Portyk. „Určitě je to minus, s Mirkem jsme si pomáhali, teď se nemám o koho opřít. Snad se dá co nejdříve do kupy,“ lituje zdlouhavého onemocnění svého parťáka.

Portyk dává o svém talentu vědět už dlouhé roky. Ve čtrnácti poprvé startoval na juniorském světovém šampionátu, v sedmnácti už bodoval v SP, minulou sezónu se blýskl i dvanáctým místem.

Ženy míří už i ke sdruženářům
Sportovní emancipace v posledních letech řádně pozměnila program olympijských her, snaha o vyváženost počtu mužských a ženských disciplín je patrná ve všech sportech. Severská kombinace jako poslední odvětví odolává, ale ne na dlouho.„Ta otázka je aktuální, řeší se v komisích FIS. Cesta je od Mezinárodního olympijského výboru daná, jsme poslední ryze mužský sport a chtějí vidět aktivitu jako u skokanek,“ říká bývalý závodník a nyní sportovní ředitel úseku severské kombinace Tomáš Slavík.A tak se stále častěji objevují závody i pro dívky, jeden bude v zimě hostit  Harrachov. „U nás jsou v žákovských oddílech holky, byť v řádu jednotlivkyň. I když jsou to spíš skokanky, rozvoj je u nich harmonický, trénují i na běžkách,“ vyhlíží Slavík možné budoucí olympioničky.

K tradičně výbornému skoku s věkem přidává kvalitní běh. „Snažil jsem se na něj teď zaměřit. Oproti minulé sezóně bych se rád zase zlepšil a směřoval formu hlavně k juniorskému mistrovství světa, kde můžu ještě naposledy startovat,“ říká.

A když premiérově v SP dosáhne na elitní desítku, bude na ni mít na svém těle památku na celý život. Portykovy ruce totiž po zásazích tatéra připomínají umělecké dílo: motivy křídla a hor, datum narození římskými číslicemi, anglicky psaná motivační hesla…

„Nedávám si na ruce tetování jen proto, že se mi líbí, hledám v tom něco, abych se posunul dopředu. Rodiče mi to zakazovali, ale na tohle táta přistoupil, protože chce, abych měl co nejlepší výsledky. Takže v letní Grand Prix jsem měl cíl do šestky, v zimě desítku,“ dodává.

Program Světového poháru v severské kombinaci
Kuusamo (Fin.): 28. a 29. 11. velký můstek
Lillehammer (Nor.): 5. 12. týmy, 6. 12. velký můstek
Ramsau (Rak.): 19. a 20. 12. střední můstek
Klingenthal (Něm.): 2. a 3. 1. velký můstek
Schonach (Něm,): 9. 1. velký můstek, 10. 1. týmy
Chaux-Neuve (Fr.): 16. a 17. 1. velký můstek
Seefeld (Rak.) 29. 1. velký můstek + 5 km, 30. 1. velký můstek, 31. 1. velký můstek + 15 km
Oslo (Nor.): 6. 2. velký můstek
Trondheim (Nor.): 10. 2. velký můstek
Lahti (Fin.): 19. 2. velký můstek, 20. 2. sprint dvojic
Kuopio (Fin.): 23. 2. velký můstek
Val di Fiemme (It.): 26. 2. sprint dvojic, 27. 2. velký můstek, 28. 2. velký můstek + 15 km.

Reklama

Související témata: