Hlavní obsah

Slalomářkám ve Špindlerově Mlýně kazil náladu sypký sníh

Před českou premiérou Světového poháru ve sjezdovém lyžování trápily závodnice podmínky na černé sjezdovce ve Špindlerově Mlýně. Elitní lyžařky v čele s Chorvatkou Janicou Kosteličovou a Švédkou Anjou Pärsonovou si v oficiálním tréninku vyzkoušely změklou trať a nebyly příliš spokojené. Kvůli vytrvalému sněžení a teplotám kolem nuly se sníh sypal, což závodnice nepotěšilo.

Článek

"Je to horší, než jsem čekala. Nemá to dobrý podklad, je to sypké do hloubky, nedrží to stopu a není se o co v oblouku opřít," řekla novinářům česká jednička Šárka Záhrobská. Takové podmínky by jí přitom neměly vadit tolik jako silovým typům závodnic, jakými jsou Kosteličová s Pärsonovou. Těm navíc v sypkém sněhu při pádu akutně hrozí zranění koleních vazů.

Trenér chorvatské hvězdy si však s tratí těžkou hlavu nedělal. "Je to docela hezké," citoval Ante Kosteliče otec nejlepší české slalomářky Petr Záhrobský, který s ním prohodil pár slov. Nad kvalitou sněhu prý Chorvat jen pokrčil rameny.

Závod zmaří jen déšť nebo mlha

V noci má sněžit méně, což dává organizátorům možnost na přípravu sjezdovky. Ráno v půl sedmé začne technika vyhrnovat čerstvý sníh do stran a zbytek se vyfrézuje. "Původní preparovaný základ je stále docela tvrdý, takže se na něj snad dostaneme," řekl novinářům šéf organizačního výboru Bohumír Zeman.

Ředitel Světového poháru sjezdařek FIS Nor Atle Skaardal rozhodne o konání závodů na večerní schůzce, ale snažení organizátorů nasvědčuje tomu, že se pojede. "To by muselo pršet, nebo být mlha," řekl již dříve Zeman. Záhrobský přesto dnes na přímou otázku připustil, že jednou z variant může být zrušení závodu. "Jde především o bezpečnost," konstatovala jeho dcera.

Pomůže Češkám domácí prostředí?

Po sedmi letech se do Krkonoš vrátila vicemistryně světa ve slalomu i obřím slalomu Tanja Poutiainenová. Tehdy závodila v Evropském poháru. "Sjezdovka mi připadá delší a delší," smála se pětadvacetiletá Finka. Podmínky nejsou podle ní jednoduché, ale řekla, že současný stav je lepší než případný déšť. "Bylo to hodně měkké, mně by tvrdší povrch pomohl, ale ať je, jak chce, pořád to bude pro všechny stejné," řekla Poutiainenová.

Špindlerovský svah měl být výhodou pro české lyžařky, které černou sjezdovku dobře znají, ale sypká trať tomu nenahrává. "Svah ve Špindlu je můj nejoblíbenější a nenechám se otrávit," prohlásila Eva Kurfürstová. "Nestane-li se zázrak a neztvrdne to, tak to bude těžké," byla nemile překvapena Lucie Hrstková.

Američanky nevyjely ani kopec

Záhrobskou napadlo, jak by se dala trať na poslední chvíli zachránit. "Muselo by se jedině oteplit, aby to zvlhlo a v noci vyjasnit, tak na minus deset, aby to zmrzlo," řekla bronzová slalomářka z mistrovství světa. Předpověď počasí ale této variantě nenapovídá. "Za tohoto stavu může být problém i zapíchnout tyče do sněhu," uvedl Záhrobský.

Přívaly sněhu zaskočily Američanky, které měly cestou na akreditaci problém vyjet kopec. Snažily se couvat, ale málem nabouraly jiné auto. "Kopec to je hezký, ale škoda, že to kvůli počasí tak změklo," řekla přihlížející Lindsey Kildowová.

Obří slalom má začít prvním kolem ve středu od 9:30, druhé kolo pojede třicet nejlepších od 12:30. "Stavět branky budeme až ráno," řekl Zeman. Start bude ve výšce 1070 metrů nad mořem, cíl o 330 metrů níže. Ve stejných časech se pojede ve čtvrtek i slalom.

Reklama

Související témata: