Hlavní obsah

Sen o křišťálovém bonusu zůstává. Strachová za ním vyrazí na zaslíbeném místě

Praha

Má světový titul, olympijskou medaili, zvládla i úchvatný návrat do špičky po závažných zdravotních problémech. Ještě jednu nenaplněnou touhu ale v sobě slalomářka Šárka Strachová uchovává: dobýt malý křišťálový glóbus za slalom.

Foto: Profimedia.cz

Slalomářka Šárka Strachová.

Článek

Není to meta, na kterou by nepřetržitě myslela, až se v sobotu večer postaví na start úvodního slalomu sezóny v americkém Aspenu. „Je to spíš sen, cílem jsou jednotlivé závody Světového poháru,“ upřesňuje. „Křišťálový glóbus může být bonusem za opravdu hodně, hodně vydařenou sezónu, celých pět měsíců, deset závodů. Taková třešnička na dortu,“ popisuje.

Ve světové špičce se drží úctyhodných třináct let, vždyť poprvé navštívila elitní desítku ve Světovém poháru už v roce 2002. Proč by jí atak na ceněnou trofej mohl vyjít právě teď, ve třiceti letech?

Posouvá se vpřed

Po rodinných neshodách, trenérském tápaní a zdravotních problémech je Strachová v pohodě, která ji přiměla k prodloužení kariéry. Pod vedením Klause Mayrhofra před rokem zažila nejlepší sezónu za posledních šest let, výsledkový progres je jasně patrný.

S rakouským koučem se navíc shodla, že veškerou energii bude investovat do své parádní disciplíny slalomu.

Na druhou stranu jí dorostla silná generace mladších soupeřek v čele s Mikaelou Shiffrinovou.

„Ale ani ona není neporazitelná, má své slabiny. Chce se víc soustředit i na super-G a kombinaci, pasuju ji na favoritku na velký glób, čímž zase bude mít větší výdej energie. I když ona je mladá,“ říká Strachová na adresu dvacetileté Američanky, která minulou zimu vyhrála šest slalomů Světového poháru i mistrovství světa.

Šest let od vítězství

Česká slalomářka na nejvyšším stupni mezi elitou nestála šest let. Na oba své triumfy v SP dosáhla v Aspenu, kde sezónu o víkendu odstartuje.

A tak ji pochopitelně vůbec nevadilo, že americké středisko uspořádá v neděli ještě jeden slalom náhradou za zrušený závod ve finském Levi. „Jsem ráda, že ten slalom nezrušili úplně, už tak jich máme málo. V Aspenu je hodně náročný kopec, ale už jsem tu dvakrát zajela, o to víc se na závody těším,“ neskrývá.

Kdy měla ke glóbu nejblíže
2008/092. místo
Na Němku Höflovou-Rieschovou jí chybělo 211 bodů, třikrát stála na stupních, jednou vyhrála.
2006/073. místo
Na Rakušanku Schildovou ztratila 355 bodů, třikrát na stupních.
2014/154. místo
Na Američanku Shiffrinovou měla manko 303 body, třikrát na stupních.

Reklama