Hlavní obsah

Bauer bere antibiotika, ale Zlatou lyži pojede

PRAHA

Ani pomyšlení na lyžování neměl po návratu ze soustředění v rakouském Tauplitzu Lukáš Bauer. Za patnáct dnů naběhal skoro čtyřicet hodin a únavu ze sebe dostával až při nákupu vánočních dárků. A k tomu ještě musí vyhánět z těla pomocí antibiotik zrádné streptokoky. Na Silvestra by ale neměl při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě chybět.

Foto: Archiv

Lukáš Bauer

Článek

Bauer, podobně jako většina české reprezentace, vynechal Světový pohár v Americe a kvůli olympiádě absolvoval trénink ve vysokohorském prostředí v Tauplitz. "Buď všechno, nebo nic a uvidím po zimě, jestli se budu radovat, nebo ne," řekl běžec, jehož prioritou je úspěch v Turíně na úkor Světového poháru.

Kvůli problémům s krkem vynechal jen jeden tréninkový den. V Rakousku se dozvěděl i výsledky odběrů, které podstoupil před odjezdem. A výsledek? "Musím baštit antibiotika. Mám v krku streptokoky, které tam nemají co dělat," řekl běžec. Před domácím Světovým pohárem to nebyla příjemná zpráva, ale Bauera nezastavila. "Na 99 procent pojedu a doufám, že se to na mně výrazně neprojeví," řekl.

Podle původního plánu chtěl v Novém Městě, kde v roce 2003 vyhrál svůj první závod Světového poháru, "zajet slušně". Teď musel kvůli lékům změnit cíl. "Což znamená nejhůř mezi nejlepších deset patnáct, ale převládá zvědavost, co to se mnou udělá," uvedl Bauer.

Řádil se synem na bobech

V Tauplitz běhal ve výšce okolo 1700 metrů nad mořem a trenér Miroslav Petrásek ho nešetřil. Převážně šlo o objemovou přípravu, i když se dostalo i na rychlostní trénink. "Jezdilo se mi výrazně lépe a časy napovídaly, že to jde nahoru," řekl Bauer a unaveně dodal, že na lyžování teď nemá ani pomyšlení.

Trénink v Tauplitz mu prvních pět dnů zpestřovala manželka Kateřina se synem Matyášem. "Když jsem se Matesovi věnoval, Káča dostala volno a šla si zalyžovat," řekl Bauer, který jezdil se synem na bobu. "Dělal jsem srandu a strašně u toho křičel, takže teď Mates při vyslovení bobů začne křičet," smál se Bauer.

Sněhové přívaly ho v minulém týdnu potkaly i v Rakousku. Zatímco on měl jen zapadaný balkón, manželka mu hlásila, že byli na Božím Daru dva dny odříznutí od civilizace. "Když jsem přijel domů, už problém není, ale sněhu tady je moře," řekl běžec.

Reklama