Hlavní obsah

Krýzl po životním super-G zatím přestup nechystá

Beaver Creek

Lyžař Kryštof Krýzl v sobotu zajel životní superobří slalom a z prvních bodů v životě v této rychlostní disciplíně ve Světovém poháru měl obrovskou radost. Nečekané 29. místo v Beaver Creeku pro něj bylo obrovským překvapením už proto, že na trať vyrazil jako úplně poslední z 66 závodníků, navíc v přípravě se super-G věnoval jen minimálně. A ani po povedeném závodě na tom zřejmě v nejbližší době nic nezmění.

Foto: Zoom Agence

Kryštof Krýzl.

Článek

"V cíli asi největší překvapení v mý kariéře. První body ve svěťáku ze super-G po třech dnech tréninku v létě a s posledním číslem. Bomba závod, díky Svátíkovi (servismanovi Svatopluku Kovářovi) za rychlý lyže, bez nich by to nešlo," podělil se Krýzl o radost na facebooku. "Byla to největší euforie, jakou jsem kdy ve svěťáku zažil. Něco trochu podobného jsem cítil jenom ve slalomu na mistrovství světa ve Val d'Isere 2009, když jsem byl v prvním kole devátý se startovním číslem 36 a nakonec skončil osmý," citoval devětadvacetiletého reprezentanta svazový web.

Do superobřího slalomu nastoupil Krýzl v SP teprve potřetí v kariéře, oba předchozí samostatně započítávané závody navíc absolvoval jen v rámci kombinace v Kitzbühelu. A neskončil lépe než padesátý. "Po průjezdu cílem jsem vůbec nechápal, bylo to absolutně nečekané a byl jsem super happy," přiznal Krýzl.

Podobně jako nečekanému vítězi Marcelu Hirscherovi z Rakouska mu podle všeho nahrálo zkrácení tratě kvůli špatné viditelnosti při mlze a sněžení. Závod tím dostal trochu charakter obřího slalomu. A Krýzl byl na startu především proto, aby si svah vyzkoušel před dnešním obřím slalomem.

"Super-G jsme letos jezdili jenom dva dny na Schnalstalu a pak až tady v USA. Pro trénink rychlostních disciplín jsou v Coloradu neskutečně dobré podmínky. Před pár dny jsem měl možnost trénovat super-G s Tedem Ligetym a bylo to super," jmenoval Krýzl domácího lyžaře a krále obřího slalomu, který v sobotním závodu obsadil druhé místo a zaznamenal teprve druhý medailový výsledek v super-G.

Při společné přípravě Krýzl přišel superobřímu slalomu na chuť. "Dal jsem šest jízd, v prvních jsem zaostával o tři vteřiny, ale postupně jsem to stáhl na vteřinu a půl. Jezdili s námi taky dva dobří Kanaďani, s kterými jsem držel krok. Hrozně dobře jsem se cítil a bavilo mě to," líčil.

Zisk bodů ho povzbudil ještě víc, ale zatím nepředpokládá, že by se disciplíně začal více věnovat. "Nechci ztrácet tréninkem super-G dynamiku pro technické disciplíny. Zůstanu proto asi dál u toho, že ho budu jezdit hlavně v rámci kombinace. A tam si myslím, že by to do budoucna mohlo být hodně dobré," uvedl Krýzl. Jeho maximem v kombinované disciplíně je deváté místo z roku 2008, jinak ale nikdy nebyl v první dvacítce.

Reklama

Související témata: