Hlavní obsah

Vyprodáno je už přes 80 procent čísel. Jizerská padesátka opět táhne, pojede i horolezec Jaroš!

Praha

Už jen něco málo přes tisícovku startovních čísel zbývá pro všechny závody 49. ročníku ČEZ Jizerská padesátka, která se uskuteční od 8. do 10. ledna. Hlavního běhu, který je na programu v neděli 10. ledna, se může maximálně zúčastnit 4800 lyžařů, včetně vedlejších závodů celkově 7 tisíc.

Foto: archiv Radka Jaroše

Radek Jaroš

Článek

Organizátoři tradičního podniku si pochvalují, že kapacita bude zřejmě brzy naplněna. A doufají, že tentokrát je minou problémy se sněhem. Uplynulý ročník totiž musela být trať kvůli nedostatku sněhu zkrácena.

„Krizových variant existuje hodně. Všechny závisí, jaká bude aktuální sněhová situace. My věříme, že příroda se k nám zachová příznivě. A pokud ne, závod určitě uděláme," řekl za organizační výbor David Douša. „Přál bych si opakování roku 2013. Tehdy ještě ve středu byly tratě zelené, do víkendu však napadla spousta sněhu. Hlavní závod se jel za ideálních podmínek, za slunečného počasí. Byl jedním z nejhezčích v historii," doplnil Douša.

Na start závodu, který je součástí seriálu Ski Classics, se kromě jeho čtyřnásobného vítěze Stanislava Řezáče chystá také horolezec Radek Jaroš. Pro muže, který bez použití kyslíku vystoupil na všech 14 himálajských osmitisícovek, jde o velkou výzvu, kvůli omrzlinám totiž přišel o několik prstů na nohách.

„Klasicky jsem nejel několik let, před omrzlinami jsem preferoval bruslení. Beru to jako výzvu, chci do toho jít. Doufám, že nenasněží den před závodem, rád bych před ním potrénoval a nejel z fleku," uvedl Jaroš, který se loni zúčastnil Bedřichovské třicítky.

„Byl to krásný závod i prostředí, Jizerky mám moc rád. Moc se nyní těším, bude to nádherné," dodal Jaroš.

Reklama