Hlavní obsah

Raška přeje nástupci triumf

PRAHA

Po dlouhé době je reálné, aby český skokan vyhrál prestižní Turné čtyř můstků. Pětatřicet let poté, co se to jako jedinému českému lyžaři povedlo Jiřímu Raškovi, který do světa vzlétl též z Beskyd. U televize bude čtyřiašedesátiletá legenda čekat, jak dopadne nástupce. "Turné si nenechám ujít, to nejde," říká Raška, Lyžař století v českých zemích.

Foto: Právo, Josef Strouhal

Český Lyžař století, Jiří Raška.

Článek

Pod světly na Schattenbergu tyčícím se nad Oberstdorfem se dnes po půl páté odpoledne spustí Jakub Janda k dalšímu letu. Ty předešlé v sezóně ho vynesly k pozici krále mezi skokany.

Raška v minulosti potkal řadu závodníků, v nichž už skoro viděl další české vítěze Turné. "Sakala, Parma i další. Tolikrát jsme to klukům přál. A Kubovi bych určitě nezáviděl, naopak mu to strašně přeju za ctižádostivý, poctivý, profesionální přístup."

Jandovi se Raška nemohl vyhnout coby trenér ve Frenštátu. "Byl to vždy tišší kluk, který nedělal binec, hleděl si sportu. Jeho cesta byla dlouhá, trnitá. Měl problémy s psychikou, dokázala ho rozhodit drobnost. Teď dozrál psychicky a mohlo by mu to ještě vydržet. Sedmadvacet, to nic není, v tom věku jsem vyhrál olympiádu. A vytratila se tendence z před deseti let, kdy se prosazovali mladí. Teď má navrch zkušenost," pokračuje Raška.

Slovinský světoběžník Bajc, to je podle něj jedna z příčin, proč je Janda tam, kde je. "Kuba absolvoval normální vývoj skokana od dětského věku. Prošel rukama několika trenérů. Nejvíc mu ale v poslední době dal Vasja Bajc. Dokázal si vydupat podmínky pro manšaft tak, jak by se nepovedlo žádnému českému trenérovi," míní Raška, sám kdysi trenér národního týmu. "Prostě řekl: chci to tak a tak, nebo jdu o dům dál."

Turné už v dobách Raškovy slávy mělo jedinečný zvuk. "Každá doba má své, dnes je vše více tržní, ale hodnota závodu je stejná. Turné bylo něco jako pro cyklisty Tour de France," připomíná jedinečnost série.

Reklama