Hlavní obsah

Běžkyni Vrabcovou-Nývltovou pustili z nemocnice. Kdy naskočí do Světového poháru?

Brno

V dobré náladě opustila v pondělí v podvečer po dvou týdnech brněnskou Fakultní nemocnici. Česká reprezentantka v běhu na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová musela přerušit svoje působení ve Světovém poháru, aby se vyléčila z energetického vyčerpání organismu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová po propuštění z bohunické fakultní nemocnice.

Článek
Fotogalerie

„Cítím se teď dobře, nemám žádné problémy. Všichni se o mě v nemocnici perfektně starali, skoro se mně ani nechtělo domů. Můj pobyt v Brně byl dobrým krokem na cestě k restartu kariéry," tvrdí devětadvacetiletá všestranná sportovkyně, která chce v maratónu zabojovat i o účast na Letních olympijských hrách v Riu.

Vrabcová-Nývltová upřesnila, proč se pro nemocniční léčení rozhodla. „Nechtěla jsem už prohlubovat celkové vyčerpání. Důvodem byla špatně zvolená strava a nedostatečná regenerace. Všechno podtrhlo zimní období a viróza," vypočítala důvody.

V Brně měla zajištěnu komplexní péči. „Absolvovala jsem snad milióny vyšetření. Zpočátku jsem převážně jen odpočívala, ale později jsem si už chodila i zaběhat. S nutriční specialistkou jsme řešily můj jídelníček. Stanovovaly jsme optimální poměry základních živin či vybíraly stravovací doplňky. Žádné jídlo si ani teď nemusím odpírat, i na čokoládě si můžu občas smlsnout. Jen mi doktoři doporučili víc příloh. Hranolky ovšem jen minimálně," prozradila pátá na třicetikilometrové trati z minulých OH v Soči.

Podle primáře Interní gastroenterologické kliniky brněnské Fakultní nemocnice Jiřího Doliny odešla Vrabcová-Nývltová s výbornými laboratorními hodnotami. „Návrat k plné zátěži nesmí ovšem uspěchat. Musí se cítit stoprocentně zdravá. Budeme ji dál sledovat," oznámil.

Kdy se vrátí do SP?

Závodnice si netroufá předpovědět, kdy se do Světového poháru znovu zapojí. „Tour de Ski, které mám tak ráda, určitě nestihnu. Užiju si ho aspoň u televize. Ani na Zlatou lyži koncem ledna v Novém Městě na Moravě to ještě moc nevidím," je Vrabcová-Nývltová realistkou.

Hned dodala, že každá nepříjemnost s sebou někdy přinese i klady. „Po patnácti letech strávím Vánoce doma. Těším se na nákup dárků, zdobení stromečku i cukroví od babičky. Všechno se to chystám hrozně užít. S pořádným tréninkem začnu po Novém roce. Atletiku a případný start v Riu budu řešit až na jaře," naplánovala si.

Příliš se nezabývala kritickým vzkazem lyžařky českého původu Kateřiny Smutné, která závodí za Rakousko. Ta ji nedávno označila za anorektičku. „Netuším, proč zrovna ona si dovoluje mě takhle hodnotit," podivuje se Vrabcová-Nývltová. Obdržela naopak spoustu pozitivních reakcí. „Povzbudila mě strašná spousta lidí z lyžování i mimo něj. Včetně třeba amerických reprezentantek. Nejvíc mě samozřejmě podrželi moji nejbližší. Manžel Martin by zasloužil doslova svatozář," cení si obrovské podpory.

Reklama