Hlavní obsah

Řezáč se na Jizerské padesátce chystá zaútočit na pátý triumf

Praha

Chystá útok na pátý triumf v ČEZ Jizerské padesátce. Český dálkový běžec Stanislav Řezáč vyhrál tradiční klání, jehož 49. ročník se uskuteční od 8. ledna a hlavní závod pak v neděli 10. ledna, v letech 1999 až 2001 a v roce 2012.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč

Článek

Řezáč nedávno zahájil sezónu. V úvodním závodu seriálu Ski Classics v italském Livignu, který byl pro nedostatek sněhu zkrácen na 24 km, skončil jednadvacátý. „Není to žádný propadák, ale mám radši delší tratě. Vzhledem ke zkrácení byl závod rychlý," řekl Řezáč. „Byli jsme ale rádi, že se vůbec jelo," doplnil.

Problémy se sněhem mu komplikují přípravu. Musel zrušit zaplacený pobyt v norském Lillehammeru a nabral směr ledovec Dachstein. Poté zamířil na tréninkový kemp a na závod do Livigna. „Skandinávci, kterým doma sníh napadl, měli možnost týden trénovat na delší trati. I proto měli dobrou formu," pověděl 42letý Řezáč.

Pobývá s blížícím se startem Padesátky častěji i v Jizerských horách? „V Jizerkách jsem se zatím jen mihnul," sdělil s tím, že i pokud by se na tamních tratích před závodem připravoval, oproti skandinávským soupeřům výhodu stejně nezíská.

„Norové mají doma profily, jaké jsou v Jizerkách. Naberou formu a přijedou. Jsou zvyklí jezdit na sušším sněhu, který tak neklouže, profily v Jizerkách jsou pro ně pak lehčí, kopečky vylítnou. Jsou víc natrénovaní, je těžké s nimi závodit. Ale třeba mi to vyjde," uzavřel Řezáč.

Reklama