Hlavní obsah

Lyžaře Kožíška osmé místo ve sprintu nadchlo

Vysočina se stává územím zaslíbeným pro lyžařského reprezentanta Dušana Kožíška. Dvaadvacetiletý závodník v lednu při sprintu na Zlaté lyži obsadil 14. místo a získal první body do Světového poháru. V pátek si ještě polepšil, když se poprvé v kariéře vklínil mezi elitní desítku a v B-finále vybojoval konečné osmé místo.

Článek

Takový výsledek Kožíška bezmála nadchl. "Jsem s tím maximálně spokojený. Mým snem bylo bylo aspoň jednou postoupit," řekl Kožíšek po závodě novinářům. Svůj soukromý cíl dnes bronzový medailista ze sprintu dvojic na březnovém MS v Oberstdorfu bohatě překročil. "Medaile z mistrovství světa je víc, ale dneska jsem si to osmé místo vyjel zase úplně sám. I proto si toho tolik vážím," porovnával dva životní úspěchy Kožíšek, který se v Německu z bronzu radoval společně s Martinem Koukalem.

V kvalifikace měl i kus štěstí, když do vyřazovacích bojů postoupil jako předposlední z 29. místa. V prvním čtvrtfinále novoměstský stadion bouřil nadšením poté, co Kožíšek na cílové pásce těsně porazil Rakušana Martina Stockingera a z druhé pozice proklouzl do semifinále. Kožíšek, kterého Stockingerův krajan Wurm v lednu v Novém Městě při sprintu poslal při nesmlouvavém souboji k zemi, se tak mohl těšit ze sladké odplaty.

První fotofiniš v kariéře

"Byl to můj první fotofiniš v kariéře, proto jsem do toho chtěl dát všechno a maximálně se na to kopnutí na pásce soustředil," líčil Kožíšek, kterému přímo v Novém Městě drželi palce i rodiče. "Nejprve to vypadalo, že tam byl o chloupek dřív Rakušák, ale nakonec jsem to měl lepší já," uvedl Kožíšek, který už letos dokázal bodovat 25. místem při premiérovém sprintu v Düsseldorfu.

V semifinále už jel Kožíšek nad svůj plán a skončil třetí, což jej posunulo do B-finále. V něm se dlouho držel na prvním místě, ale Fredriksson, Hetland a Ročev jej necelý kilometr před cílem nekompromisně převálcovali.

"Na konci mi už chyběly síly," uznal Kožíšek. "Měl jsem sice dobrý start, ale pak jsem v protivětru ztrácel a už jsem na to neměl. Tu bouli před cílem jsem sotva vylezl, měl jsem pěkně tvrdý nohy," popisoval zchvácený lyžař, který se chystá i na sobotní závod na 15 km volnou technikou. "Snad tedy do té doby neonemocním," řekl Kožíšek a pospíchal do tepla servisních buněk.

Kožíšek ve sprintech zatím sbírá víc úspěchů než v distančních závodech, ale na specializaci prý nemyslí. "Tady v Čechách to snad ani nejde, nemáme tolik lidí jako třeba Seveřané," vysvětlil. "I proto je pro nás třeba sprint dvojic lepší. Tam se přece jenom více projeví vytrvalost získaná na delších tratích. Při klasických sprintech ale mají navrch ti svalovci, kteří ví, jak mezi závody odpočívat," dodal Kožíšek.

Reklama