Hlavní obsah

Janda po prvním skoku myslel, že do druhého kola neprojde

INNSBRUCK

Skokan na lyžích Jakub Janda měl po svém prvním skoku v třetím závodu Turné čtyř můstků černé myšlenky. Myslel si dokonce, že do druhého kola nepostoupí, ale ve finále v Innsbrucku nakonec nechyběl a svým veleskokem 133 metrů se posunul z třináctého až na druhé místo. V průběžném pořadí Turné se Janda dostal do čela o dva body před Fina Janneho Ahonena.

Článek

Má velkou šanci stát se prvním českým vítězem po Jiřím Raškovi, králem čtyřdílné soutěže z roku 1971. Finále je na pořadu v pátek v Bischofshofenu. "Třeba to nezvládnu a skončím v Turné pětadvacátý, to není nereálné," řekl Janda novinářům a tvrdil, že nemá nad Ahonenem psychickou výhodu. "Není to dobrá situace. Dva body je málo, ale určitě to bude pěkný závod," řekl skokan.

Fanoušci i Jandovo okolí skokanovi věří. Jeho přítelkyně Lucie po závodu v Innsbrucku jásala a tvrdila, že Janda na 99,9 procenta vyhraje. I bývalý skokan František Jež byl optimistický. "Zacházíme moc daleko. Jde o hodně, ale necháme tomu volný průběh a jak to dopadne, tak to dopadne," řekl Janda a dál se o možném triumfu nechtěl bavit.

Kdyby někdo mohl skákat za mě...

V Bischofshofenu před šestnácti lety vyhrál Jandův rádce a kamarád Jež. "Musí uklidnit psychiku, ale myslím, že je tak rozjetý, že na to má," uvedl Jež. Janda ale tušil, že to budou zase nervy. "Kdyby někdo mohl skákat za mě, tak mu dám lyže a kombinézu a řekl bych, tady to máš a jdi," prohlásil Janda.

Na Bergiselu mu po dopadu v prvním kole nebylo dobře po těle. V horších podmínkách zpozdil odraz a skočil 123,5 metru. "Opravdu jsem si myslel, že dál neprolezu," řekl Janda. Co by dělal, kdyby opravdu nepostoupil? "Je to sport a jede se dál," řekl. Do druhého kola ale nakonec prošel jako třetí z pěti postupujících poražených.

Nechtělo to letět

Zato v druhém kole pak Janda ne zcela zaplněnému hledišti i soupeřům ukázal, kdo je zatím pánem sezony. Uletěl na 133 metrů, na což nedokázal nikdo odpovědět. "Ještě to bylo lehce opožděné, možná třicet padesát centimetrů a necítil jsem stoprocentně hranu," ozval se v Jandovi jeho perfekcionalismus. "Najednou to nechtělo letět, ale dole jsem získal rychlost a šlo to," dodal.

Dostal body za délku i vytříbený styl, který patří k nejlepším. Udělal telemark a projel s ním celý dopadový oblouk. "Nešel stáhnout, protože jsem dopadl z výšky, ale asi mi to pomohlo na bodech," řekl skokan z Frenštátu pod Radhoštěm. Ani po nejdelším skoku dne nebyl optimistický. "Na desítku to asi stačit nebude," říkal si, ale nakonec z toho bylo stříbro.

Z třináctého na druhé místo, takový posun se mu ještě nikdy na vrcholné úrovni nepovedl. "To určitě ne," řekl Janda. Výrazně tím vylepšil svůj posun z únorového mistrovství světa v Oberstdorfu, kde byl na středním můstku po prvním kole sedmý, ale skončil druhý.

Těší se na večeři

Skoro o 140 bodů vede Janda pořadí Světového poháru a útočí na prvenství v prestižním Turné čtyř můstků. Přesto tvrdí, že je pořád stejný. Výsledky ho neposilují. "Cítím se úplně normálně, jako každý normální člověk," tvrdil Janda. "Jsem tam, kde jsem byl loni, a pořád se cítím stejně," opakoval skokan.

Z Innsbrucku zamířila česká výprava ještě večer do St. Johannu u Bischofshofenu, kde bude bydlet. "Mám hrozný hlad, doufám, že dostaneme pořádnou večeři," řekl Janda.

Večer si šel Janda zaběhat, na masáž a chtěl brzy zalehnout. "Usínám vždycky a všude dobře," řekl vášnivý divák sportovních přenosů. Chytnou ho třeba i šipky nebo kulečník. "Nemůžu se od obrazovky odtrhnout. I kdyby dávali šachy, tak to budu sledovat," řekl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články