Hlavní obsah

Elitní kategorie pojede Jizerskou padesátku přes padesát km

Elitní kategorie běžců na lyžích absolvuje Jizerskou padesátku na počest zesnulých horolezců na patnáct kol. Kvůli nedostatku sněhu se v neděli pojede na zkráceném okruhu okolo čtyř kilometrů a trať závodu klasickou technikou seriálu Ski Classics tak bude měřit přes 50 km.

Ilustrační foto

Článek

"Bude to mimořádně silná připomínka historické tradice Jizerské padesátky," uvedl v tiskové zprávě David Douša z organizačního výboru. "Navždy také vyřadíme prvních patnáct startovních čísel a nikdy už se s nimi na Jizerské padesátce závodit nebude. Patří horolezcům a jejich historickému odkazu," doplnil Douša.

Jizerská 50 se od roku 1971 jezdí s přídomkem Memoriál Expedice Peru '70 na počest horolezců, kteří stáli u jejího zrodu. Horolezci TJ Lokomotiva Liberec běhali závod jako test výkonnosti a přípravu na náročné expedice a v roce 1970 patnáct z nich zahynulo pod kamennou lavinou na peruánském Huascaránu.

Pořadatelé Jizerské padesátky se zástupci série Ski Classics rozhodli o trati pro elitní závodníky před úterní půlnocí a usnesli se na 15 kolech. "Bude to pocta zesnulým horolezcům a zároveň skutečně extrémně těžký závod, jehož vítězové budou skutečnými hrdiny," řekl David Nilsson, výkonný ředitel seriálu dálkový běhů Visma Ski Classics.

Elitní skupina startuje o půl deváté

Elitní skupina, sto mužů a 18 žen, odstartuje v neděli současně v 8:30. Vzhledem k tomu, že se pojede 15 kol na krátkém okruhu a úzké trati, tak závodníci, kteří budou v průběhu dostiženi o celé kolo, budou muset odstoupit.

Pro rekreační běžce se nic nemění. Ti vzhledem k nedostatku sněhu, kvůli němuž se letošní ČEZ Jizerská 50 nemůže odjet na tradičním štrece z Bedřichova na Jizerku a zpět, absolvují trať okolo 16 km v blocích vždy s maximálně 400 závodníky. Část poběží už v pátek a další vlny v sobotu i v neděli.

Kvůli nepřízni počasí organizátoři dokonce uvažovali, že by se závod konal i bez lyží. Vzhledem k ochlazení se podaří připravit alespoň krátký okruh. "Přípravy jsou letos mimořádně vyčerpávající. Jsme moc rádi, že se nám podaří udržet tradici naživu přírodě navzdory," řekl Douša.

Reklama