Hlavní obsah

Jandu tlačí vpřed podpora Jandys Teamu

BISCHOFSHOFEN

Členové Jandys Teamu budou jedni z mála českých diváků, kteří vpodvečer přímo pod můstkem v Bischofshofenu podpoří svými hlasivkami skokana na lyžích Jakuba Jandu. V kotli pro třicet tisíc diváků se pokusí neztratit prapor s nápisem Jandys Team. Celou dobu s lídrem Turné tráví čas přítelkyně Lucie Klimparová, na finále dorazili otec Milan a Jandova starší sestra Radana.

Článek

Jandys Team vznikl na začátku sezony z popudu skokanova otce Milana a bývalého skokana a Jandova manažera Františka Ježe. "Je jasné, že v období, kdy se hodně hovoří o mých výkonech, musím provést opatření, abych se vyhnul zbytečnému tlaku médií a i nových obchodních partnerů, abych se mohl plně věnovat sportu a soustředit se na přípravu i výkony," vysvětlil tehdy Janda.

Závod v Bischofshofenu můžete na stránkách Sport.cz sledovat on-line!
16:30Skoky na lyžích - Bischofshofen

O Jandu se tak starají po skokanské stránce trenér Vasja Bajc, na kterého závodník nedá dopustit, skokanský úsek svazu a Jandys team. "Bajc mně dává to, co potřebuji od svého trenéra, zástupci úseku skoku se starají o zajištění všeho potřebného pro sezonu a Jandys Team zajišťuje všechny ty "vedlejší" záležitosti," doplnil Janda.

V Harrachově byla i babička

Poprvé se členové skokanova podpůrného týmu objevili ve sněhově bílých čepičkách s nápisem Jandys Team a stejných zimních bundách na závodech v Harrachově. Pod Čertovou horou se fanynkou stala i Jandova babička Ludmila a pod bundou schovávala slivovici.

Hlavním motorem Jandys Teamu je Jež, který má firmu se zaměřením na prodej aut a financování. "A jak je známo, já mám auta rád," podotkl Janda. K dalším členům týmu patří Jaroslav Camfrla, manažer se zkušenostmi z řízení mezinárodních projektů v Evropě. "Jsou to nejen mí kamarádi, ale také i poměrně úspěšní podnikatelé," řekl sedmadvacetiletý skokan.

Jež dostal před lety za druhé místo

Jež skončil druhý v pořadí Turné roku 1990. "Tehdy jsem dostal televizi, tu mám doma, a zlatou cihličku," zavzpomínal na tehdejší odměny. Na Jandu čeká v případě výhry v dnešním závodu 30 000 švýcarských franků a jako prémie pro celkového vítěze Turné nablýskaný vůz Nissan X-Trail.

JAKUB JANDAvs.JANNE AHONEN
27 letvěk28 let
býkznameníbýk
178 cm/62 kgvýška a váha182 cm/67 kg
stříbro a bronz na MS 2005 v Oberstdorfu, účastník ZOH 2002 v Salt Lake City (39. místo na středním a 44. místo na velkém můstkunejvětší úspěchystříbro na ZOH 2002 v Salt Lake City - družstva; 5x zlato na MS - v letech 1997 a 2005 individuální, tři v družstvech; 2x stříbro a 1x bronz na MS; 2x stříbro a jeden bronz na MS v letech na lyžích; celkový vítěz SP 2004 a 2005; trojnásobný vítěz Turné čtyř můstků (1999, 2003 a 2005)
6celkový počet výher v závodech SP31 (v historické tabulce 3. místo)
1. místo (792 b.)Průběžné pořadí SP (po 10 z 22 závodů)2. místo (655 b.)
březen 1996debut ve SPprosinec 1992
ElanlyžeAtomic
svobodnýrodinaženatý, jedno dítě
rychlá auta, TVzálibymotocykly, závody dragsterů

V sezóně už Janda vydělal na odměnách nezdaněných 149 000 švýcarských franků, v přepočtu 2,77 milionu korun. "Nebudu je rozhazovat. Zůstávám při zemi a budu to investovat," plánoval Janda.

Během týdne by měli mít Jandovi fanoušci možnost dozvědět se o svém oblíbenci více i prostřednictvím internetových stránek. "Jsou ve výstavbě, ale budou brzy aktivní," řekl Janda a slíbil, že sám dohlédne na aktuálnost obsahu. "Přečtu si to a budu doplňovat informace, aby to bylo co nejčerstvější," řekl.

Reklama