Hlavní obsah

Norský lyžařský král přichází o desítky miliónů. Na komerci kašle

Vyhrál Tour de Ski, suverénně vévodí Světovému poháru, před fanoušky a sponzory se ale norský běžec na lyžích Martin Johnsrud Sundby spíše schovává. Nemá žádný oficiální profil na sociálních sítích, sebepropagace a komerční aktivity ho zkrátka nezajímají, prioritu má u něj samotné lyžování a soukromý život. Podle manažerů z lyžařského prostředí se tím ročně připravuje o částku kolem deseti miliónů korun.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Norský běžec na lyžích Martin Johnsrud Sundby na vrcholu Alpe Cermis ve Val di Fiemme.

Článek

„Myslím si, že přichází tak o 3-4 milióny norských korun (8,5 - 11,2 miliónu Kč) ročně, to je podle mě realistický odhad," uvedl pro norský deník VG bývalý manažer jiné lyžařské hvězdy Pettera Northuga Lars Gillberg.

„Je naprosto fantastické, čeho Martin dosáhl. Je určitě jedním ze špičkových norských sportovců, jejichž potenciál na poli sportovního marketingu není vůbec využit," pokračoval Gillberg.

Sundby nemá nijak velkou potřebu sám mediálně šířit své úspěchy. S novináři mluví prakticky jen bezprostředně po závodech. I po triumfu na letošním Tour de Ski prohlásil, že se na žádné komerční aktivity nechystá, protože si nemyslí, že je „dostatečně velká" hvězda.

Northug má i svoji TV show

Jeho kolegové z reprezentace jsou přitom většinou přesným opakem. Například Petter Northug je aktivní na všech možných komunikačních kanálech, od facebooku až po svoji vlastní „Skirkus TV", kde se například před Vánoci při představování poměrně svérázného adventního kalendáře svlékl do naha.

„Je jasné, že Sundby a Northug jsou úplně jiné osobnosti, jsou na opačných pólech spektra. Nemohou být srovnáváni. Sundby má třeba na rozdíl od ostatních rodinu," myslí si Jørn Ernst, manažer šampiónky Therese Johaugové, která má podobně jako Northug na sociálních sítích stovky tisíc fanoušků.

Každopádně není pochyb o tom, že na sportovním poli Sundbymu přístup, který je trochu proti duchu doby, přináší ovoce. A jedenatřicetiletý závodník na něm nejspíš nebude nic měnit.

Reklama