Hlavní obsah

Sudová skončila třetí v závodu SP v boulích v Kanadě

MONT GABRIEL

V třetím závodu této sezóny Světového poháru v jízdě v boulích se česká lyžařka Nikola Sudová prosadila podruhé na stupně vítězů. V kanadském Mont Gabrielu skončila v sobotu třetí za vítěznou Norkou Kari Traaovou a domácí závodnicí Jennifer Heilovou.

Článek

Na svém kontě tak má Sudová dva bronzy, jedno čtvrté místo a nadále jí patří druhé místo v pohárové soutěži. "Finálová jízda byla dobrá, ale v kvalifikaci jsem byla pomalá. Ve finále mi pomohl nový skok, který jsem se rozhodla zařadit," řekla z Kanady Sudová, která skočila v závodu salto mimo osu s názvem D spin X podruhé v sezóně.

Z kvalifikace postoupila se sedmou nejvyšší známkou a ve finále předvedly lepší jízdu jen olympijská vítězka Traaová a domácí favoritka Heilová. Ta vedla už po kvalifikaci a v pořadí Světového poháru je před českou boulařkou o 90 bodů. Mladší sestra Nikoly Sudové Šárka byla v konkurenci 35 závodnic osmadvacátá.

V první jízdě vicemistryně světa zařadila do prvního skoku tradiční helikoptéru se zánožkou a roznožkou a do druhého salto. "Jenže ta jízda byla o dvě sekundy pomalejší. Nechtěla bych sice po kvaldě vést, ale do finále by bylo lepší jít z výhodnější pozice než ze sedmého místa. Rozhodčí ty závodnice na předních místech spíš pak nechávají," kárala se Sudová.

Pokračuje v zámořské misi

Nový skok zařadila do finále kvůli tomu, že se jí v tréninku dařil. "Jakžtakž mi šel, tak jsme si řekli, že do toho půjdeme i ve finále," uvedla. V závodu z něj ale neměla zatím tak dobrý pocit. "I když dopad byl lepší než v tréninku," zhodnotila Sudová náročný skok, který ve světové špičce umí pouze sedm závodnic.

V zámoří čekají třiadvacetiletou boulařku ještě další díly Světového poháru v Deer Valley a v Lake Placid, kde se uskuteční dva závody. Z Ameriky se Sudová přesune na konci ledna do Madonny di Campiglio a pak se těsně před olympiádou představí českým fanouškům ve Špindlerově Mlýně.

Závod mužů v Mont Gabrielu skončil vítězstvím domácího akrobata Alexandra Bilodeaua. Světový pohár vede v sobotu druhý Američan Jeremy Bloom.

SP v akrobatickém lyžování - Mont Gabriel (Kan.)
Muži - jízda v boulích
1. Bilodeau (Kan.) 27,66 bodu, 2. Bloom (USA) 26,97, 3. Lahtela (Fin.) 26,86, 4. Mayer 26,79, 5. Dawson 26,51, 6. Babic (všichni USA) 26,36.
Pořadí SP (po 3 z 11 závodů):
1. Bloom 180, 2. Mayer 166, 3. Luusua (Fin.) 153.
Ženy - jízda v boulích
1. Traaová (Nor.) 26,80, 2. Heilová (Kan.) 26,32, 3. N. Sudová (ČR) 25,88, 4. Bahrkeová 25,35, 5. Roarková (obě USA) 25,24, 6. Kjellinová (Švéd.) 24,89, ...28. Š. Sudová 18,82.
Pořadí SP (po 3 z 11 závodů):
1. Heilová 260, 2. N. Sudová 170, 3. Traaová 161, ...36. Š. Sudová 6.

Reklama