Hlavní obsah

Kvalifikací prošli všichni čeští letci. Lehce to zvládl i benjamínek týmu

Bad Mitterndorf

Čeští skokané na lyžích Roman Koudelka, Lukáš Hlava, Jan Matura i mladík Tomáš Vančura uspěli v kvalifikaci MS v letech v Kulmu. Neměli žádný problém. Všichni bez započítání předem kvalifikované desítky elitních závodníků skončili do patnáctého místa. Nejdále přistál Nor Anders Fannemel (233 metrů).

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Roman Koudelka, ilustrační snímek

Článek

Koudelka obsadil páté místo za let dlouhý 199,5, Lukáš Hlava byl jedenáctý s výkonem 185, třináctý Jan Matura předvedl 190,5 a nováček v týmu Vančura obsadil patnácté místo za 183,5 metru.

Devatenáctiletý Vančura se přitom ke skokanům přidal teprve loni v létě po ukončení kariéry sdruženáře, tudíž až do šampionátu na mamutím můstku nikdy neskákal. Nominaci na MS si vysloužil třetím místem v posledním závodu Kontinentálního poháru a formu prokázal i na Kulmu.

Jeho první pokus v tréninku totiž měřil 215 metrů a důrazně si jím řekl o nominaci do kvalifikace. Vančura, kterého připravuje stejně jako Koudelku Rakušan Richard Schallert, obsadil v tréninku dvakrát 21. místo, jeho druhý let měřil 184 metrů. Z týmu tak vypadl zkušený Jakub Janda, jenž předvedl 173,5 a 140 metrů a v tréninku byl z Čechů jasně nejhorší.

V kvalifikaci nečekaně vyhořel Polák Kamil Stoch, dvojnásobný olympijský vítěz ze Soči a mistr světa z roku 2013. Let se mu vůbec nepovedl a výkon 134,5 metru mu vynesl jen 32. pozici, druhou nepostupovou.

Reklama