Hlavní obsah

Bank má brzdu v hlavě. Až se lyžováním zase začne bavit, přijdou výsledky, míní slavný Ital

Praha

Není mnoho povolanějších lidí ve světě alpského lyžování než Kristian Ghedina. Během kariéry šestačtyřicetiletý Ital ovládl dvanáct závodů ve sjezdu, devětadvacetkrát byl na stupních vítězů. Dalších pět pódiových umístění přidal v superobřím slalomu. Nyní má českému sjezdaři Ondřeji Bankovi po těžkém zranění pomoci zpět na výsluní.

Foto: Radek Malina, Právo

Ondřej Bank (vpravo) s Kristianem Ghedinou během prohlídky trati před závodem super-G ve Val Gardeně.

Článek

„Ondřej je velmi dobrý lyžař. A také bojovník. Mám rád takové typy. Je však potřeba vytěsnit negativní myšlení a být hladový po úspěchu," říkal Ghedina, který se ve světě lyžování těší stále obrovské popularitě.

„Je rozdíl být součástí Světového poháru jen v nějaké neurčité pozici nebo jako člen závodního týmu. Moc mi to chybělo a jsem za možnost spolupracovat s Ondřejem šťastný," vykládal Ghedina, když v Jižním Tyrolsku pózoval s fanoušky pro společné fotografie.

Bank většinu kariéry lyžoval pro vlastní potěšení, rozpočet mnohdy látal z rodinných financí. V minulé sezóně však vycítil šanci na vítězství. I proto si najal slavného Itala. Jeho pozice je však komplikovaná s ohledem na zranění, s jehož následky se český reprezentant po pádu na mistrovství světa v Beaver Creeku potýká.

„Ondra má brzdu v hlavě. Až se jí zbaví, bude důležité, aby se lyžováním hlavně bavil. Já to tak měl celou kariéru. Nebral jsem lyžování jako práci," vysvětloval Ghedina. „Moje partnerka říká, že když půjdu s dětmi na kolo, musím být první. Jel jsem na lyžařskou exhibici s jezdci formule jedna a rallye, ale nebyl jsem se jen zúčastnit. Prostě jsem chtěl vyhrát," krčil rameny Ghedina.

Ghedina: Bank má kvalitu pro vítězství

„Hlad po úspěchu je velmi důležitý. Myslím, že z technického hlediska byla v mojí éře řada lepších lyžařů. Třeba na startu sjezdu v Kitzbühelu určitě. Ale nikdy tam nevyhráli. Jasně, měl jsem štěstí, ale třeba právě tenhle slavný závod je o agresivitě a hladu. A já byl hladový jako blázen. Chtěl jsem pokořit každý kopec, každého soupeře," vzpomínal s úsměvem Ghedina na svoji lyžařskou dráhu, kterou vyšperkoval třeba triumfy v Kitzbühelu i Wengenu.

Je přesvědčený, že Bank může ke dvěma třetím místům z dosavadní kariéry ve Světovém poháru přidat i další stupně vítězů včetně vysněného vítězství. „Nemohu Ondřeji pomoci s mentální stránkou. Ale není pochyb, že má kvalitu pro vítězství. K nim ho navíc předurčuje jeho povaha. V minulosti se dokázal vydrápat na vrchol z mnoha zranění," potvrdil Ghedina, že má o kariéře českého lyžaře protkané mnoha pády a vzestupy dokonalý přehled.

Rodák z Cortiny Banka pobízí, aby jej nebral jako trenéra. „Chci, aby na mě hleděl jako na přítele, sportovce a dalšího závodníka týmu. Pravidla mezi dvěma sportovci jsou jiná než mezi trenérem a sportovcem," vysvětloval Ghedina a vyzdvihoval charakter českého borce, jenž se pyšní třemi umístěními v elitní desítce na zimní olympiádě v Soči 2014.

„Mnoho závodníků ve Světovém poháru je komplikovaných. Ondřej je v pohodě. Je to dobrý člověk. A podle mého i celý jeho tým. Řada závodníků je přitom povahově úplně mimo. Jsou namyšlení, mají nos nahoru. S takovými se nedá spolupracovat. S Ondřejem je to radost," rozplýval se Ghedina. „Až bude jeho hlava v pořádku a myšlení pozitivní, přijdou i výsledky," ujišťoval slavný Ital, že každá krize jednou končí.

Reklama