Hlavní obsah

Otřesná diagnóza! Rakouský skokan po pádu částečně ochrnul

Vídeň

Rakouský trojnásobný juniorský mistr světa Lukas Müller, který si po pádu ve středečním tréninku v Kulmu před mistrovstvím světa v letech na lyžích vážně poranil páteř, zůstává po operaci částečně ochrnutý. Uvedl to server deníku Kronen Zeitung s odkazem na vyjádření lékařů z kliniky ve Štýrském Hradci na páteční tiskové konferenci.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Rakouský skokan na lyžích Lukas Müller na archivním snímku ze závodu SP v Oberstdorfu v roce 2009.

Článek

Třiadvacetiletý předskokan Müller si při nekontrolovaném pádu, který způsobilo vypnuté vázání lyže ve vzduchu, zlomil šestý a sedmý krční obratel. „Důležité je, že se podařilo stabilizovat páteř a ulevit míše," informoval po chirurgickém zákroku lékař rakouského týmu Jürgen Barthofer. Upozornil nicméně na fakt, že u tohoto typu zranění hrozba trvalých následků existuje vždycky.

Müller zůstává v nemocnici na jednotce intenzivní péče a je ve stabilizovaném stavu. S nohama nemůže momentálně pohybovat a nelze v této chvíli odhadnout, zda ještě bude někdy chodit. Zraněním byla zasažena i oblast plic, pacient však už může dýchat bez pomoci přístrojů.

O částečném ochrnutí (paréze) hovoří lékaři v případě, pokud došlo pouze k dílčímu porušení míchy a jisté procento vzruchů přes páteřní kanál zůstává zachováno. Například při paraparéze může sice člověk dolními končetinami pohybovat, ale má v nich pouze reziduální citlivost, což je údajně právě Müllerův případ. Mnozí z pacientů tak jsou po zbytek svého života závislí na invalidním vozíku.

"Bylo by ale neseriózní činit teď konečné závěry," zdůraznil šéf úrazové chirurgie na univerzitní klinice Franz-Josef Seibert. Podle univerzitního profesora Gernota Brunnera bude otázku možného vyléčení možné zodpovědět v horizontu měsíců až jednoho roku.

Müllerovým nejlepším umístěním v SP je šesté místo v závodě Turné čtyř můstků v Oberstdorfu v roce 2009.

Reklama

Související témata: