Hlavní obsah

Start jako z pohádky. Mladíček Vančura zahnal respekt z mamuta a zažíval euforii

Michal OsobaSport.czPrávo

Na světový šampionát v letech na lyžích cestoval minulý týden devatenáctiletý skokan na lyžích Tomáš Vančura s osobním rekordem 137 metrů. Poprvé v kariéře se spustil z mamutího můstku a doplachtil na 215 metrů!

Tomáš Vančura při zkušebním kole na MS v letech na lyžích doletěl až za 222 metrů.Video: Facebook ASC Dukla

 
Článek
Fotogalerie

„To byla úplná euforie, ani jsem nevěřil, že jsem skočil tak daleko. Cítil jsem obrovskou radost a adrenalin,“ líčí svůj první tréninkový pokus junior, jenž byl nejpříjemnějším českým překvapením šampionátu na můstku Kulm.

Nahradil v týmu Jandu

Jako jediný z českých skokanů dokázal přeletět 200 m v závodě jednotlivců (skončil 23.) i družstev, z nominace vyřadil zkušeného Jakuba Jandu. Přitom první pohled na mamutí můstek v něm vzbuzoval respekt. „Když jsem ho viděl dole od cesty, říkal jsem si, že z něj snad ani nemůžu skočit, jak je velký. Ale nahoře už mi to nepřipadalo tak hrozné,“ přiznává.

Na šampionátu byl nejmladší ze všech účastníků, o to větší dojem svým vystoupením udělal. „Byl fantastický. I když přijel s formou z Kontinentálního poháru, tohle jsme nikdo nečekali. Už první skok byl jako z pohádky,“ smeká i reprezentační koordinátor Jakub Jiroutek.

Trenéři se o něj tahali

Vančura přitom dosud nikdy neskákal ve Světovém poháru, do loňska byl sdruženářem. „Už asi před třemi lety mě trenéři od skoků přemlouvali, ale mě kombinace bavila, tak jsem jí chtěl dát ještě šanci. Měl jsem tam kamarády, dobrého trenéra… Pak už jsem se musel rozhodnout a udělal jsem dobře,“ ví.

O talentovaného lyžaře se trenéři doslova tahali. „Kombiňáci bojují o každého závodníka, i když dostával v závodech pět minut a ani podle funkčních vyšetření neměl v běhu moc šancí, pro mě skandálně brzdili jeho přestup ke skokanům,“ myslí si Jiroutek.

„Až na konci minulé zimy, kdy jsme s Michalem Doležalem vedli juniorský tým, s námi začal jezdit. A když jsme viděli, jak skáče, bylo nám jasné, že to je největší potenciál, jaký máme v rukou,“ doplňuje.

Shazoval sedm kilo

Jenže přechod ke skokanům pro Vančuru znamenal nutnost shodit sedm kilo. „V létě jsem měl velké problémy, hodně jsme posilovali a rostly mi svaly na nohou, od kombinace jsem měl naposilované ruce,“ popisuje. S podzimními soustředěními se mu ale povedlo váhu snížit.

Vančura trénuje ve skupině pod vedením Richarda Schallerta i s českou jedničkou Romanem Koudelkou a výsledky v Kontinentálním poháru si rychle řekl o šanci v áčku. „Chtěli jsme ho zkusit už na Turné, ale vyšlo to až na lety. Je to hodný, tichý, pracovitý kluk, snad mu zůstane pokora,“ věří Jiroutek.

Vančura v úterý letí do Japonska, kde po závodech Kontinentálního poháru zůstane i na SP. Vrcholem jeho sezóny bude juniorské MS v rumunském Rasnově. „Medaile by byla super, ale zůstávám nohama na zemi. Byl bych hodně rád i do šestého místa,“ přeje si skokanský objev.

Reklama

Související témata: