Hlavní obsah

Jako v deliriu. Nováková si hrábla na dno, okolí nevnímala. Doma ale poběží i s bratrem

Praha

Doby, kdy Lukáš Bauer s Kateřinou Neumannovou cestou za vítězstvím uváděli diváky v Novém Městě na Moravě do varu, jsou pryč, čeští fanoušci musejí ze svých nároků slevit. Ani aktuální sezóna neprobíhá z pohledu českých běžců na lyžích optimálně, přesto v sobotních závodech Zlaté lyže zejména Martin Jakš a Petra Nováková chtějí elitu potrápit.

Foto: Svaz lyžařů ČR, ČTK

Petra Nováková při závodě Tour de Ski v Toblachu, v němž dojela na posledním 46. místě a po konzultaci s lékařem z odstoupila.

Článek

Největší domácí esa posledních let trávila první půlku sezóny na marodce. Eva Vrabcová-Nývltová už trénuje, ale návrat do SP chystá na později, Lukáš Bauer ještě s bolavými žebry hýčká naději na víkendové starty, rozhodne se na poslední chvíli. „Šance je ale malá,“ uznává.

Program SP
Sobota: 12.45 10 km volně žen, 14.15 15 km volně mužů.
Neděle: 10.30 štafeta žen, 12.00 štafeta mužů.
Přímé přenosy Eurosport a Eurosport 2, v sobotu i ČT Sport. Vstup na závody je zdarma.

Mužskou jedničkou tak je Martin Jakš. „Ale tak trochu kulhající jedničkou,“ s úsměvem připouští, že by se ve výsledcích viděl rád o něco výš. Petru Novákovou zase opět zradilo zdraví, protrpěnou etapu Tour de Ski v Toblachu má stále před očima.

„Na takové dno jsem si nikdy nehrábla a doufám, že už nehrábnu. Měla jsem pocit, že umřu, ani jsem nevnímala okolí, jestli mi říkalo, ať skončím. Byla jsem v deliriu, to ani nebyl sportovní výkon,“ líčí závod, po němž ji lékaři ihned odeslali domů, a vyšetření odhalila zánět horních cest dýchacích.

„Dobrala jsem antibiotika, moc rychlých tréninků jsem zatím neabsolvovala. Ale chtěla bych bodovat, elitní dvacítka by potěšila,“ plánuje Nováková, která se poprvé v SP představí i s talentovaným bratrem Michalem.

Česká nominace
Muži: Martin Jakš, Dušan Kožíšek, Jakub Gräf, Miroslav Rypl, Petr Knop, Jakub Antoš, Michal Novák, Ondřej Dudek, Petr Pilz, Jonáš Bešťák, Adam Fellner, Lukáš Bauer (?).
Ženy: Petra Nováková, Karolína Grohová, Sandra Schützová, Andrea Klementová, Kateřina Beroušková, Anna Sixtová, Kateřina Janatová.

Reklama