Hlavní obsah

Samková vyhrála ve Feldbergu závod SP ve snowboardcrossu

Aktualizováno

Eva Samková vyhrála závod Světového poháru ve snowboardcrossu v německém Feldbergu. Dvaadvacetiletá olympijská vítězka triumfovala v SP počtvrté v kariéře, ve finále za ní dojely Italka Michela Moioliová a Chloe Trespeuchová z Francie.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Eva Samková na startu při mistrovství světa v rakouském Kreischbergu.

Článek

Samková přitom v tréninkové jízdě spadla, po terénní nerovnosti letěla saltem přímo na hlavu. "Včera bylo úplně azuro, teď to bylo mokré a uklouzané. Neviděla jsem pořádně a sešlápla jsem tu bouli brzo, takže mě to nakoplo. Kotrmelec dopředu, bylo to nepříjemné, zvedla jsem se hned, ale nebylo to ideální," řekla Samková.

Nehoda na ní nezanechala následky a Samková pak v soutěžních startech dojela až k triumfu. Ve čtvrtfinále hravě vyhrála po dobrém startu, ale pak už musela hodně bojovat. "Starty se zhoršovaly, ale jízdy se lepšily, hlavně se mi povedl ten hup, takže nakonec bylo to super," radovala se.

Ve finále odstartovala do jízdy s pěti soupeřkami jako poslední, dokázala se však dostat na první místo, přestože trať byla zkrácená a závod trval zhruba půl minuty. "Nemám po nemoci ještě moc sílu, abych dobře odstartovala. Bylo to trochu dramatické, kontrolovala jsem to ještě před cílem, bylo to na lokty. Takže pro příště poučení, nesahat nikam kolem a co nejdál od soupeřky," konstatovala.

Zlobil ji kotník

V trénincích Samkovou zlobil i kotník, který měla loni v zimě zlomený. "Začal mě zlobit na podzim, zničehonic se zablokuje. Píchá mě v tom a je to takové, že to zničehonic zase přestane. Při tréninku mě to nebolelo, ale nepustilo mě dopředu, takže jsem na tom prkně stála blbě. Ráno ale zase najednou nic, snad to už to nebude zlobit," doufala Samková.

Větší problém pro ni představovala nemoc, která ji sužovala od minulého závodu před měsícem v Montafonu. "Doléčovala jsem to dlouho, začala jsem trénovat až 6. ledna, furt jsem ležela a netrénovala," vysvětlila, proč má slabší ramena a horší kondici. "Zabírala jsem samozřejmě plnou silou, ale jak žádnou nemám, tak to bylo horší," komentovala pomalejší starty.

Ve Feldbergu ji čeká ještě nedělní závod s dopolední kvalifikací, potom se hned přesune na X-Games do amerického Aspenu. "Potřebuju zesílit a nabrat fyzičku, ztratila jsem ji měsíčním ležením," řekla Samková. "Tohle byla naštěstí krátká trať, což mi hrálo do karet," dodala.

Reklama

Související témata: