Hlavní obsah

Skvělé, a naprosto strašné zároveň. V Bauerovi se praly pocity

Michal OsobaSport.czPrávo

Před sobotním závodem s nadsázkou tvrdil, že koho porazí, měl by se nad sebou zamyslet. A na volné patnáctce v Novém Městě na Moravě dal nakonec slušné řádce běžců na lyžích důvod k přemýšlení. Úřadující vicemistr světa na padesátce klasicky Lukáš Bauer nastoupil při Zlaté lyži ke svému prvnímu závodu sezóny po zlomených žebrech a jako druhý nejlepších z Čechů po dvacátém Martinu Jakšovi dojel v polovině startovního pole 43.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lukáš Bauer na trati v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

Nakolik naplnil váš první závod sezóny vaše očekávání?

Perou se ve mně dva pocity. Jeden naprosto skvělý, že se mi podařilo tady startovat, a jeden naprosto strašný. Po týdnu trénování člověk těžko může čekat nějaké zázraky, to dnešní chumelení tomu samozřejmě vůbec nepomohlo. Bylo to mnohem pomalejší než včera a trápil jsem se úplně od začátku. Ale bojoval jsem, snažil jsem se ani ne si užít závod, ale dotáhnout to co nejlíp do cíle.

Nakonec je z toho 43. místo, nakolik jste sledoval vaše umístění?

Myslel jsem, že budu někde těsně před koncem… Hlášení jsem registroval, odhadoval jsem se někde kolem poslední desítky.

Byla na trati chvíle, kdy jste si zalitoval, že jste se na start postavil?

Jestli, tak hodně letmo. Pro mě byla výzva tady startovat. Samozřejmě není nic příjemného říct si po mistrovství světa ve Falunu, že pojedu do Nového Města a budu tam bojovat o vítězství, a pak tady v reálu jedete s číslem 23 a na trati vám hlásí, že jste sedmnáctý… S výsledkem určitě spokojenost není, rád bych bojoval o desítku a na to jsem v létě trénoval. Na druhou stranu můžu být vůbec rád, že jsem tady startoval. Je to takový mix. Spokojenost a těžká nespokojenost.

Žebra, která jste si poranil před startem sezóny, vás při závodě nebolela?

Aktuálně mám spíš problémy s nohama, abych dokázal vůbec stát, na žebra se nezaměřuju. V závodě jsem je vůbec necítil.

Těšil jste se na podporu fanoušků, naplnilo Nové Město vaše očekávání?

Směřoval jsem sem svůj skoro nereálný start proto, že tady je vždycky skvělá atmosféra a dařilo se mi tady. Strašně jsem tu chtěl startovat, je to pro mě prestiž. Když tribuny začaly řádit, bylo to super. Ale z dohledu tribuny to začalo být strašný… Doufal jsem, že přijde ještě víc diváků, ale musím poděkovat těm, kteří dorazili.

Chtěl byste se tu představit i v nedělní štafetě, jak teď budete regenerovat?

Myslím, že v mém případě se o nějaké regeneraci nedá moc uvažovat. Samozřejmě, pokud mě postaví trenér do štafety, strašně rád ji pojedu, ale netajil jsem se od začátku, že moje forma je v tuhle chvíli nulová a jakýkoli slušný výsledek z mé strany by byl jenom těžkým zázrakem. Ale někdy se začít musí a já jsem rád, že cestu zpátky jsem odstartoval tady v Novém Městě na Moravě. Byť to hodně bolelo…

Vyslechl jste si od soupeřů, že vás rádi zase vidí na závodech?

Když se kolem mě mihlo pár závodníků, tak říkali, že je pěkné mě vidět zpátky. Osobně nevím, jestli ví, jaké jsem měl problémy. Neměl jsem povinnost startovat v Novém Městě, ale já jsem chtěl. A doufám, že další závody budou někde jinde, což samozřejmě bude hodně dlouhá cesta.

Jaké jsou tedy po Novém Městě další závodní plány?

Forma není. Před týdnem jsem stál poprvé na lyžích, absolvoval jsem hodinu lehkého projetí a byl úplně hotovej. Teď mám za sebou první závod, čtvrtý rychlý trénink v nějakých osmi dnech. Zvažuju, že příští týden budu startovat na Marcialonze, ale spíš jako objemový trénink. Co se týká Světových pohárů, měl bych jet v Lahti 20. a 21. února, dál bude záležet jen na reprezentačních trenérech, jestli a kam mě vezmou.

Reklama