Hlavní obsah

Hlinka předčasně skončil v Omsku

PRAHA

Trenér Ivan Hlinka končí své angažmá v ruském Omsku. Podle deníku Sport se třiapadesátiletý kouč sešel v dějišti hokejového mistrovství světa v Helsinkách s prezidentem Avangardu Anatolijem Bardinem a dohodl se na rozvázání pracovního poměru. Podle kontraktu měl Hlinka v Omsku působit ještě jeden rok.

Foto: Archiv

Trenér Avangardu Omsk Ivan Hlinka.

Článek

"Ano, do Omsku se už nevrátím. Sešel jsem se v Helsinkách s prezidentem klubu. Promluvili jsme si a dohodli jsme se na rozchodu," citoval Sport Hlinku. O jeho odchodu ze sibiřského klubu se už delší dobu spekulovalo. V Omsku již dříve skončil Hlinkův asistent Radim Rulík, který si našel angažmá v Karlových Varech.

Za hlavní důvod rozvázání smlouvy označil Hlinka rodinné důvody. "Celé jsem to konzultoval s manželkou. Zůstáváme doma. Poslední čtyři roky jsem strávil v cizině a táhlo mě to domů. Nevím zatím přesně, co chci a co budu dělat," dodal Hlinka, jenž má za sebou vedle dvouletého působení v Omsku také zkušenost z lavičky Pittsburghu v NHL.

V Omsku zůstává jen Vlasák s Paterou

I po Hlinkově odchodu bude mít český hokej v ruské superlize dva zástupce na trenérském postu. Vladimír Vůjtek se přestěhoval z mistrovské Jaroslavle do Kazaně, do Magnitogorsku pak zamířil z Karlových Varů Marek Sýkora. Hlinka s Omskem obsadil dvakrát čtvrté místo.

Ze čtyřnásobného českého hráčského zastoupení zůstali v Avangardu jen útočníci Tomáš Vlasák a Pavel Patera. S obráncem Jiřím Šlégrem a forvardem Martinem Procházkou klub neprodloužil smlouvy.

Hlinka po úspěšné hráčské kariéře, v níž získal v letech 1972, 1976 a 1977 tituly mistra světa, začal trenérskou činnost v Litvínově, odkud si v roce 1989 odskočil na tři měsíce do německého Freiburgu. V červenci 1991 se ujal společně s Jaroslavem Walterem československé reprezentace a v roce 1994 po neúspěšném čtvrtfinále s Kanadou na MS rezignoval.

V březnu 1997 se Hlinka na lavičku české reprezentace vrátil. Získal na MS dvě bronzové medaile a v roce 1999 v Lillehammeru zlato, stejně jako o rok dříve na olympijských hrách v Naganu. V únoru 2000 potom odešel do Pittsburghu.

Reklama

Související témata: