Hlavní obsah

Samková jako skřítek. Trenér jí pokyny na cestu za stříbrem zveršoval

Praha

I říkanka, kterou sám její autor a trenér snowboardkrosové reprezentace Marek Jelínek označil za lehce infantilní, pomohla olympijské vítězce Evě Samková ke stříbru z prestižních X-Games v americkém Aspenu.

Eva Samková po návratu z X-Games.Video: Sport.cz

 
Článek

Když se před rokem v poolympijské sezóně elitní české snowboardkrosařce těžko hledala motivace, vymýšlel její trenérský štáb všechny možné způsoby, jak ji naladit na vrcholné závody. A tak před X-Games Jelínek začal své trenérské rady udělovat ve verších.

Pokyn pro první terénní nerovnost? „Udělej znova dřípek, ať vypadáš jako skřítek,“ recituje Samková. Co dělat pak? „Bouli sešlápni později, ať máme nějakou naději,“ zněla Jelínkova rada. „To samé frkni na dalších, ať můžem slavit ve verších,“ doporučoval trenér, jenž si za svůj poetický počin vysloužil přezdívku Mácha.

Vloni to ještě na veršované oslavy nebylo, Samková spadla a skončila ve finále poslední. „Teď už jsme všichni byli mnohem veselejší, ale tu básničku jsme si zase připomněli,“ líčí Samková. Letos se bila s americkou hvězdou X-Games Lindsey Jacobellisovou do posledních centimetrů, čtyři setiny nakonec stály Samkovou vítězství.

Hvězdy proti sobě

Jejich souboj byl hlavním tahákem závodu. Zkušená Američanka, která X-Games vyhrála už devětkrát, ale nikdy neslavila triumf na olympiádě. Proti ní mladá olympijská vítězka z Česka, která v zámoří byla dosud nejlépe druhá před dvěma lety.

„Obě nás natáčeli už při tréninku, pak jsem byla na půlce obrazovky já, na druhé půlce ona. Pořád se to omílalo,“ připomíná Samková.

Chyba nebyla v zatáčce

Z laického pohledu se zdálo, že Samková se o historicky první evropský triumf v této disciplíně na X-Games připravila chybou v poslední klopené zatáčce, kdy se před ni Jacobellisová dostala, ale tam šampiónka ze Soči splnila taktický plán do puntíku. „Chyba nebyla v zatáčce, ale později,“ uznala.

„V té klopence jsme plánovali, že Evku lehce dojedou, kdyby jela stejně, se svým rádiem prkna by spadla, nebo se zdržela mnohem víc,“ vysvětloval Jelínek. Samková se pak za Američanku zavěsila, ale včas ze zákrytu nevyjela. Smutek se jí zmocnil ale jen na pár okamžiků, slzy rychle otřela.

„Vždycky, když člověk dojede do cíle, chce být první, takže to bylo takové rozporuplné. Ale vloni jsem tu byla šestá, teď na startu sezóny v Montafonu jsme nevěděli, jestli budu jezdit,“ připomíná vleklé problémy s rameny, které snad pomohl vyřešit nový typ ortézy.

V SP chce jet o stupně

Do dalších let tak Samkové zůstává motivace vyhrát po olympiádě i druhou nejprestižnější akci snowboardového světa. „V Americe mají extrémní sporty obrovskou tradici, jezdí se tam déle než na olympiádě. V určitých ohledech se dají X-Games s olympiádou srovnat,“ říká Jelínek o akci, na niž se nedá kvalifikovat – jedinou cestou je pozvánka.

Teď se ale Samková vedle domácích tréninkových kempů pro mladé snowboardisty soustředí na závěr Světového poháru, který míří do méně tradičních destinací v Rusku a Jižní Koreji.

V průběžném pořadí je pátá. „Na první místo celkově to bude hodně těžké, Francouzka Moenneová Loccozová hodně odskočila. Já byla jednou třináctá, to se pak blbě dohání,“ připomíná výpadek v úvodním závodě v Montafonu. „Ale druhé třetí místo by ještě šlo,“ věří.

Reklama

Související témata: