Hlavní obsah

Kraus vyhrál úvodní závod Světového poháru ve skikrosu

Český lyžař Tomáš Kraus vyhrál úvodní závod Světového poháru ve skikrosu a vykročil tak úspěšně za obhajobou celkového prvenství z minulé sezóny. Deváté místo v soutěži žen vybojovala ve francouzském středisku Les Contamines Tereza Kacířová. Kraus postoupil z kvalifikace osmým časem, ve vyřazovacích kolech však ani jednou nezaváhal a s přehledem vyhrál všechny své jízdy.

Článek

Mistr světa letošní skikrosové sezoně kraluje. Vyhrál již čtyři mezinárodní závody, dvakrát byl druhý a nyní se usadil v čele Světového poháru. Letos vyhrál seriál Crossmax a vede i v průběžném hodnocení prestižního série Jeep King of the Mountain, v němž zbývá už jen jeden závod.

"Dneska se mě na to pořád všichni ptají, jestli mě to ještě furt baví, jste další z mnoha," odpovídal se smíchem na otázku ČTK Kraus. "Vyhrávat mě ale nikdy neomrzí," ujistil vzápětí. "Ostatní to taky nebaví mi pořád koukat na záda," pravil.

Závody prý měly náboj. Perfektní, rychlá trať s mnoha skoky a zatáčkami se všem líbila. "V kvalifikaci jsem ale dvakrát málem upadl, takže jsem byl najednou v pozici, kdy jsem nevěděl, jestli vůbec mám šanci vyhrát. Ale pak se začalo dařit," řekl Kraus.

Kraus se v posledních dnech vinou náročného začátku sezony cítil unaven, navíc se mu cestou z Kanady ztratily lyže. Nejel kvůli tomu středeční exhibiční závod v Tignes, což mu paradoxně pomohlo. "Pořádně jsem se vyspal, už jsem v pohodě," ujistil.

Starosti mu dělaly jen zatoulané lyže, které dorazily do Francie jen krátce před páteční kvalifikací. "To byly nervy," připustil Kraus. "To by mi asi hodně vadilo, neměl bych ani svoje lyže a hadry," dodal.

Český lyžař si dal za cíl skončit v letošním hodnocení poháru do třetího místa a ani výhra v prvním závodu na tom nic nemění. "Je to jen jeden závod ze šesti," upozornil Kraus. Další závod SP je příští týden v pátek v Kreischbergu, pak ho čekají X-Games v Aspenu, které chce vyhrát, stejně jako třetí díl SP na konci února v Peci pod Sněžkou.

Další český reprezentant Stanley Hayer, jenž vyhrál nejrychlejším časem kvalifikaci, byl v prvním kole za vyjetí z trati diskvalifikován. V konečném pořadí obsadil 17. místo.

Muži:
1. Kraus (ČR), 2. Iezza (It.), 3. Gavaggio (Fr.), 4. Eliasson, 5. Brugge (oba Švéd.), 6. Hofer (Rak.), ...17. Hayer, 47. Kopřiva, 52. Málek (všichni ČR).
Ženy:
1. Huttaryová (Rak.), 2. Davidová (Fr.), 3, Iljansová (Švéd.), 4. Boulangeatová, 5. Costergová (obě Fr.), 6. Faričová (Slovin.), ...9. Kacířová (ČR).

Reklama