Hlavní obsah

Ostrava hostí City Cross Sprint. Kožíšek chce počtvrté vyhrát

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Sněhu je dostatek, 450 metrů dlouhý okruh je připravený a dokonale zasněžený. Čtvrtý ročník oblíbeného závodu v běhu na lyžích pod vysokými pecemi v Ostravě City Cross Sprint se v sobotu uskuteční přesně podle původních plánů. „I přes nezvykle teplé počasí se nám podařilo nachystat dostatek sněhu. Na trati, která letos povede okolo auly Gong, ho leží tři a půl tisíce kubíků,“ řekl hlavní organizátor Martin Kráčalík.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na trati je tři a půl tisíce kubíků sněhu.

Článek
Fotogalerie

Závodníci absolvují v jednotlivých kolech, která odstartují v 16:30 hodin čtvrtfinálovými boji, každý okruh dvakrát. Překonat budou muset i dva poměrně prudké mosty. „Budeme před nimi muset pořádně zrychlit a vyhopsat je," upozornila na možná klíčové pasáže na trati česká reprezentantka Sandra Schützová. Dalším důležitým bodem bude start. „Tam se často rozhoduje. Před dvěma lety se mi nepovedl a už jsem to nestihla napravit a vypadla už ve čtvrtfinále," dodala.

Všechny tři předchozí ročníky vyhrál dvojnásobný bronzový medailista s mistrovství světa ve sprintu Dušan Kožíšek. „Byť tady v minulosti byli závodníci z první desítky Světového poháru, vždy jsem je dokázal porazit. Věřím, že se mi to povede i letos," řekl Kožíšek, podle něhož by ostravské Dolní oblasti slušel i Světový pohár v klasickém lyžování. „Myslím, že by se tady klidně svěťák dal jet. Jak na běžkách, tak na kolečkových lyžích. To prostředí jen tady výborné. Organizace City Cross Sprintu je už nyní na úrovni Světového poháru," řekl Kožíšek.

Mezi vysoké pece se chystá více než 150 závodníků z devíti evropských zemí. Na start se postaví ale také Australan Phillip Bellingham. „Prostředí, ve kterém budeme závodit, vypadá úžasně. Doufám, že si ho budu užívat co nejdéle a dostanu se až do finále," řekl účastník posledních zimních olympijských her v Soči.

Přiletí i Šonka

Jako poslední potvrdili účast slovenští běžci na lyžích, kterým odpadl domácí šampionát na Štrbském plese. „Jsme moc rádi, že jsou tady. Na startu tak budeme moci vidět Miroslava Šulka či sourozenecké duo Andreje a Evu Segečovy," upozornil Kráčalík.

Ještě před hlavním závodem se na trať postaví mladí lyžaři ze sportovních oddílů celé České republiky, návštěvníci Dolní oblasti se budou moci aktivně zúčastnit doprovodného programu a na trenažéru vyjezdit finanční pomoc pro hendikepované sportovce mířící na mistrovství světa do švédského Malmö.

Událost zpestří i nejlepší český akrobatický pilot Martin Šonka. Do Ostravy přiletí přímo z Anglie, kde se připravuje na další díl Red Bull Air Race. Nad hlavami závodníků i návštěvníku se ukáže v 15 hodin.

„Moje akrobatické vystoupení je postavené na soutěžní freestylové sestavě, se kterou jsem v loňském roce získal stříbrnou medaili na mistrovství světa v akrobacii. Poletím rychlostí až okolo 400 kilometrů v hodině, v určitém manévru je naopak rychlost prakticky nulová nebo letadlo dokonce couvá," popsal Martin Šonka.

Reklama