Hlavní obsah

Kožíškova nadvláda v Ostravě skončila. Sprinterský City Cross vyhrál Nor Borsheim

Ostrava

Sprinterský závod v běhu na lyžích City Cross Ostrava, jenž se počtvrté uskutečnil v Dolní oblasti Vítkovic, poznal teprve druhého vítěze. Dušana Kožíška, který vyhrál předchozí tří ročníky, vystřídal norský lyžař Torjus Borsheim, když v dramatickém finále porazil druhého Jana Bartoně a právě Kožíška.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

City Cross Sprint, exhibiční městský závod v běhu na lyžích vyhrál Torjus Börsheim z Norska.

Článek

„Jsem velice spokojený, protože jsem měl trochu zdravotní potíže a před tímto závodem jsem byl jen dvakrát na lyžích," svěřoval se Kožíšek. „Byl to skvělý závod od začátku až do konce. V životě jsem v takovém industriálním prostředí nezávodil a určitě na to budu dlouho vzpomínat," radoval se v cíli Nor Borsheim, který uhájil před dotírajícím Bartoněm jen s velkým vypětím.

„Jsem trošičku zklamaný, protože Torjus byl k poražení. Chybělo, aby byla trať o pár metrů delší a širší," hodnotil obhajobu druhého místa z loňského ročníku rodák z Veřovic na Novojičínsku Bartoň. „Torjus skvěle odstartoval a já už musel jen dotahovat, což je vždycky těžší. Lidé okolo trati nás s Dušanem hnali dopředu, skandovali a hecovali. To bylo něco fantastického. Mám dojem, že to byla nejlepší divácká účast, co kdy na City Cross Sprintu byla," pochvaloval si stříbrný Bartoň.

V ženské kategorii zůstala cena pro vítězku na domácí půdě. S velkým náskokem si premiérové vítězství vyjela česká reprezentantka Sandra Schützová. Na druhém místě končila další Češka Jana Adámková, třetí místo urvala Eva Segečová ze Slovenska. „Před dvěma lety jsem nezvládla start ve čtvrtfinále a vypadla jsem. Jsem moc ráda, že se to tentokrát povedlo," radovala se 24letá Schützová. „Vítězství mne moc těší, ale dost mne překvapilo, jak moc suverénní bylo. Doufala jsem, že se holky budou víc prát a že to bude větší souboj. Každopádně jsem první, a to se počítá," doplnila česká reprezentantka v klasickém lyžování.

Šonka pozdravil lyžaře z oblohy

Úderem patnácté hodiny se oči všech návštěvníků upínaly k obloze nad Ostravou, kde předvedl fantastickou leteckou show účastník Red Bull Air Race Martin Šonka. Do Ostravy přiletěl přímo z Anglie, kde se připravuje na další díl letecké show. Ukázal výkruty, volné pády i nízké přelety. Užaslým divákům zamával křídly a zamířil zpět na britské ostrovy.

O zpestření se postarali i hvězdní účastníci biatlonové exhibice, v níž se ve finále potkali mistr světa v běhu na 50 kilometrů z roku 2003 Martin Koukal a legenda českého skikrosu Tomáš Kraus. Žádný souboj se ale nekonal, protože oba aktéři projeli cílem ruku v ruce. Zato za obrovského aplausu diváků.

„Myslím, že letošní ročník byl ze všech čtyř dosavadních ten nejlepší, a to jak z hlediska diváků, tak i počasí. Věřím, že Ostrava přijme nabídku uspořádat už pátý ročník tohoto neobvyklého sportovního klání. Pořád je kam se posouvat, takže bych byl rád, kdyby se podařilo v budoucnu třeba uspořádat City Cross Sprint jako Český pohár nebo mistrovství České republiky," řekl Martin Kráčalík, ředitel pořadatelské agentury Seven Days Agency.

Reklama

Související témata: