Hlavní obsah

Koleno řeklo dost. Bank ukončil v 35 letech kariéru

Praha
Aktualizováno

Nejlepší sjezdař v historii českého lyžování Ondřej Bank ukončil předčasně nejen letošní sezónu, ale rozhodl se uzavřít i svou sportovní kariéru. Pětatřicetiletý závodník dospěl k zásadnímu verdiktu kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům po pádu na loňském mistrovství světa v americkém Beaver Creeku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lyžař Ondřej Bank během pondělní tiskové konference.

Článek
Fotogalerie

Ondřej Bank o konci kariéry

Bank věřil, že se v letošní sezóně dokáže plnohodnotně vrátit na bílé svahy, zdraví ale bylo proti. „Letošní sezóna pro mě skončila. Před týdnem jsem byl na další magnetické rezonanci a pan Kolář mi sdělil, že zdrojem bolesti v koleni není meniskus, který mám poraněný dlouhodobě. Mám prokrvácenou kost v koleni pod chrupavkou, to je zdroj bolesti. Dal mi proto měsíc klid," přiblížil Bank na pondělním setkání s novináři.

Další debata s vyhlášeným expertem na pohybové ústrojí se ale nenesla v optimistickém duchu. „Když jsme se bavili obecně, bylo mi řečeno, že koleno není v úplně dobrém stavu. Tak mi zapadlo, že jsem to už potřeboval ukončit," uvedl pátý muž z obřího slalomu na olympijských hrách v Soči.

V Soči útočil na medaile

Právě olympiáda v Rusku byla Bankovým nejpovedenějším podnikem, kde ukázal, že právem patří mezi světovou špičku. Kromě obřího slalomu útočil na medaili i v superkombinaci, v níž skončil sedmý, a devátou příčku obsadil v super-G. Vědět o sobě dal ale už v roce 2006 na hrách v Turíně, kde skončil šestý v kombinaci, o čtyři roky ve Vancouveru se pak blýskl sedmým místem v superkombinaci.

Ve Světovém poháru vybojoval Bank dvakrát umístění na stupních vítězů. V roce 2007 v Beaver Creeku skončil třetí v superkombinaci a loni vyšplhal na bronzový stupínek při kombinaci v Kitzbühelu. Nejlepším výsledkem z mistrovství světa je pro Banka pátá příčka ze superkombinace v Ga-Pa v roce 2011 a šesté místo ze St. Antonu v roce 2001.

Kariéru brzdila drsná zranění i záhadná nemoc

Skvělé výsledky v Bankově kariéře ovšem pravidelně střídaly zdravotní potíže, které snad symbolicky předznamenal fakt, že už coby roční batole spadl z postele na hlavu, utrpěl krvácení do mozku a půl roku strávil v nemocnici. S mnohočetnou zlomeninou nohy se musel srovnávat už v patnácti letech a další zranění na sebe nenechala dlouho čekat.

V roce 2008 utrpěl při sjezdu v Kitzbühelu komplikovanou otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti a na svah se vrátil až po téměř dvou letech. Na jaře 2011 si pravděpodobně z Thajska přivezl záhadnou nemoc, dlouho ležel v nemocnici, zhubl o 15 kilogramů a lékaři nevěděli, jak proti chorobě zasáhnout.

Poslední kapka do pomyslného kalichu hořkosti přišla na loňském MS. Bank ve Spojených státech útočil při kombinačním sjezdu na medaili, při pádu před cílem, po němž upadl do bezvědomí, si ale zlomil kotník. Letos navíc upadl ve Wengenu a od té doby laboroval s bolavým kolenem.

Reklama