Hlavní obsah

Banka nahlodal Jágr i těhotná partnerka: Nebude trapné končit už v pětatřiceti?

Praha

Už týden byl rozhodnutý, přesto se mu slova o konci kariéry neříkala lehko. „Lidi mě různě nahlodávají,“ přiznával nejlepší český sjezdař Ondřej Bank. Jenže zdravotní stav už mu nedovolí plnohodnotně závodit.

Ondřej Bank o konci kariéryVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Co vás přimělo skončit s lyžováním v průběhu sezóny?

Byl jsem na magnetické rezonanci a bylo jasné, že sezóna pro mě skončila. Myslel jsem, že zdroj bolesti je dlouhodobě poraněný meniskus, ale (fyzioterapeut) Pavel Kolář mi řekl, že mám prokrvácenou kost v koleni pod chrupavkou. Říkal, že si mám dát měsíc klid a když jsme se pak bavili obecně, bylo mi řečeno, že koleno není v úplně dobrém stavu. Tak mi nějak do sebe zapadalo, že bych měl skončit.

Problém s kolenem tedy nebyl způsoben těžkým pádem z loňského mistrovství světa, ale jde o dlouhodobější záležitost?

Přesně tak. Měl jsem tam plastiku, plus se kolenem dávaly hřeby, když jsem měl zlomenou nohu, čímž také trpělo. Pravé koleno mám v pohodě, ale levé toho odneslo dost včetně loňského pádu. Chrupavka se může odlepit a způsobit ještě větší problémy, těžko se to operuje. Je čas…

Jak těžké pro vás bylo ohlásit konec kariéry?

V pátek jsem byl fakt rozhodnutý, pak vstanu a vidím, že Jágr dal ve 44 letech dva góly. To jsem si říkal, že budu vypadat trapně, když budu končit v pětatřiceti. (úsměv) Pak jsem se bavil se ženou, že nevím, jak to oznámit, a ona říkala, ať tedy klidně jezdím dál… Ale ne, byl jsem rozhodnutý skončit po sezóně. Ta nedopadla tak, jak jsem si představoval, pořád jsem řešil zdravotní potíže. Mám pocit nedodělané práce, ale tak to prostě je.

Nenecháte si ještě otevřená vrátka k návratu?

To si samozřejmě nechávám, ale spíš kvůli té mé povaze. Zdraví máme jen jedno, pro mě je zásadní, abych mohl lyžovat i po kariéře. V neděli to na mě trochu dolehlo, končí něco, co bylo součástí mého života. Ale přítelkyně je těhotná, čekáme druhé dítě, všechno šlo tím směrem. Nepočítal jsem, že letos skončím dřív, ale teď se těším na život po lyžování.

Jaký bude?

Doufám, že co nejvíce rozmanitý. Teď si budu užívat rodinný život, ale potřebuju nějaký cíl a výzvu, jakou pro mě bylo lyžování. Určitě se budu věnovat své firmě Vagus, což jsem doteď bral spíš jako zábavu. Ale mám v hlavě hrozně moc věcí, jak jsem kariéru končil v šestnácti, osmnácti i pětadvaceti a vymýšlel, co budu dělat.

Co byl pro vás nejhezčí moment kariéry?

Bilancování moc nemám rád a na výsledky tolik nedám. Ale vybaví se mi chvíle při obřím slalomu v Soči po prvním kole (Bank byl průběžně druhý - pozn. red.). Volal jsem domů po těch dvou letech nemocí a zranění a to bylo asi nejvíc, co jsem zažil.

Očima bratra a trenéra Tomáše Banka:
„Co bude dál se mnou? Spolupráce s Ester Ledeckou je určitě jedna z variant, teď se to bude řešit. Mohla by to být plodná spolupráce. Vyhlídnutého mám i mladého Ondrova nástupce, bohužel je také často zraněný. A určitě se teď chci víc věnovat své rodině, i když to mě neuživí.“

Reklama