Hlavní obsah

Neumannová po pádu doběhla třetí

OBERSTDORF (Německo)

Kateřina Neumannová doběhla v sobotním závodu SP ve skiatlonu v německém Oberstdorfu třetí. O lepší výsledek ji připravil pád na posledním kilometru. Vyhrála Kanaďanka Beckie Scottová před Němkou Claudií Künzelovou.

Článek

Česká lyžařka Kateřina Neumannová přitom útočila ve Světovém poháru na čtvrté vítězství po sobě.

V dějišti loňského mistrovství světa, kde triumfovala na trati 10 kilometrů volnou technikou, Neumannová dlouho živila naději na další prvenství. Od začátku se držela v čelní skupině, která se postupně zúžila na pět závodnic. Do depa k výměně lyží pro bruslařskou část přiběhla druhá hned za Scottovou. Po drobném zaškobrtnutí při přezouvání vybíhala vítězka z Val di Fiemme, Nového Města na Moravě a Kuusama jako devátá, ale kontakt neztratila.

"Po klasice jsem se v bruslení necítila tak v pohodě, že bych závod rozhodla dřív," připomněla Val di Fiemme, kde před týdnem soupeřkám ujela.

Vedoucí skupinka se poté zredukovala na čtveřici, v níž vedle pozdějších medailistek byla ještě Ukrajinka Valentina Ševčenková. Další soupeřky měly už výraznou ztrátu.

V závěru útočila Neumannová z posledního místa ve skupince a celkem snadno se dostala na úroveň vedoucího dua Scottová - Künzelová. Právě s německou soupeřkou, kterou mohla sesadit z třetího místa v průběžném pořadí seriálu, měla česká závodnice kolizi. "V rámci únosných mezí mi tam maličko vjela lyží a buď hůlkou nebo lyží mi přišlápla mojí lyži. Já měla váhu na druhé noze a ztratila stabilitu," popsala situaci Neumannová. Při pádu srazila k zemi ještě Ševčenkovou, s kterou pak svedla úspěšný souboj o bronz. "Špatné to celkově nebylo, ale těžko říci, jak by to dopadlo, kdyby se tohle nestalo," řekl Neumannová

Scottová v závěru zrychlila a suverénně si doběhla pro třetí vítězství v sezoně i v kariéře s náskokem bezmála sedmi sekund před Künzelovou. Neumannová na vítězku ztratila přes 15 sekund a počtvrté v sezoně stanula na stupních vítězů, poprvé však chyběla na tom nejvyšším.

Při pěti letošních startech ve Světovém poháru byla Scottová nejhůře druhá a díky zisku 100 bodů vystřídala Neumannovou na průběžné čtvrté pozici. Pořadí stále vede Norka Marit Björgenová, která v Oberstdorfu nestartovala.

Výsledky - skiatlon:
1. Scottová (Kan.) 39:44,3 min., 2. Künzelová (Něm.) -6,7, 3. Neumannová (ČR) -15,5, 4. Ševčenková (Ukr.) -25,6, 5. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -31,3, 6. Čepalovová (Rus.) - 33,8, 7. Valbusaová -34,5, 8. Follisová (obě It.) -45,4, 9. Bauerová -59,0, 10. Böhlerová (obě Něm.) -59,8.
Průběžné pořadí SP (po 14 ze 24 závodů):
1. Björgenová (Nor.) 645 bodů, 2. Čepalovová 580, 3. Künzelová 497, 4. Scottová 460, 5. Neumannová 450, 6. Sachenbacherová-Stehleová 390.

Mezi muži vyhrál Němec Angerer

Německý běžec na lyžích Tobias Angerer potvrdil svou nadvládu v této sezóně pátým vítězstvím ve Světovém poháru, které v sobotu vybojoval v Oberstdorfu. Ve skiatlonu na 2x15 kilometrů klasickou a volnou technikou domácí favorit porazil o čtyři desetiny sekundy Švéda Anderse Södergrena. Třetí doběhl další Němec René Sommerfeldt, který na vítěze ztratil už 25 sekund.

Čeští reprezentanti závod v Oberstdorfu vynechali.

Výsledky - skiatlon:
1. Angerer (Něm.) 1:14:09,7 hod., 2. Södergren (Švéd.) -0,4, 3. Sommerfeldt (Něm.) -25,2, 4. Tauber (Rak.) -27,3, 5. Di Centa (It.) -32,4, 6. Filbrich (Něm.) -36,6, 7. Mae (Est.) -42,5, 8. M. Fredriksson (Švéd.) -1:10,0, 9. Pankratov (Rus.) -1:19,5, 10. Burgermeister (Švýc.) -1:20,6.

Reklama