Hlavní obsah

Novinka v bílé stopě: osm etap ve dvanácti dnech, tisíce kilometrů ve vzduchu a návrat Bauera

Praha

Evropa má svoji Tour de Ski, zámoří letos kontruje seriálem Ski Tour Canada. Trojice českých běžců na lyžích Martin Jakš, Lukáš Bauer a Petra Nováková otestuje dvanáctidenní novinku, která zakončí Světový pohár.

Foto: Svaz lyžařů České republiky

Běžec na lyžích Lukáš Bauer při SP v Novém Městě na Moravě.

Článek

Jaká Ski Tour Canada bude?

Určitě studená, teploty v dějišti úterního úvodního sprintu miniseriálu v Gatineau mají dosahovat minus sedmnácti. Bude jistě i náročná, co se týče přesunů. Čeští lyžaři absolvovali 6000 km dlouhý přelet do Montrealu a 200 km dlouhý přejezd do Gatineau, druhá polovina osmietapové Ski Tour se odehraje příští týden v Canmore, které je vzdáleno dalších 3500 kilometrů.

„Většinu kariéry jsem trošku pošilhával po skokanech a sdruženářích, kteří často závodili v Americe nebo Japonsku a my jako běžci těchto destinací měli minimum, všechno se odehrávalo ve střední Evropě nebo Skandinávii,“ vítá novinku Bauer, jenž v této sezóně po zlomenině žeber závodil zatím jen při SP v Novém Městě na Moravě.

Může jen překvapit

„Jedu spíš předvést jednorázový výsledek, než že bych mohl pomýšlet na nějaké skvělé umístění v celé Tour. Můžu jenom překvapit,“ uznal Bauer na svazových stránkách.

Nováková se do Kanady přesouvala hned po juniorském mistrovství světa, na němž získala v kategorii do 23 let bronz na 10 km klasicky a těší se zejména na skiatlon, v němž byla v prosinci šestá v Lillehammeru.

Poté však byla tato disciplína dvakrát zrušena kvůli nedostatku sněhu. „V Kanadě s tím problém mít nebudou, akorát si musím zvyknout na větší zimu proti šampionátu v Rumunsku. Ale o to hezčí závod to bude,“ věří Nováková.

Reklama

Související témata: