Hlavní obsah

Vonnová kvůli zranění předčasně ukončila sezónu, glóbus má na dosah Gutová

Aktualizováno

Křišťálová tečka za skvěle rozjetou sezónou nebude. Americká sjezdařka Lindsey Vonnová kvůli zranění levé nohy při sobotním super-G v Andoře předčasně ukončila letošní zimu a Světový pohár popáté v kariéře nevyhraje. Cestu za velkým glóbem má vydlážděnou Švýcarka Lara Gutová, kterou od vedoucí Vonnové dělilo osm závodů před koncem sezóny 28 bodů.

Foto: Pier Marco Tacca, ČTK/AP

Americká lyžařka Lindsey Vonnová během kombinace v Soldeu.

Článek

Vonnová si při sobotním závodu poranila hlavici holenní kosti, tzv. tibiální plató. "Tradiční rentgen odhalil vlasovou zlomeninu, plató ale vypadalo stabilně a proto jsem se rozhodla jet i v neděli. Po superkombinaci jsem v úterý v Barceloně absolvovala magnetickou rezonanci a CT vyšetření. Skeny bohužel ukázaly ne jednu, ale tři fraktury. A rovněž nejde o vlasové zlomeniny, takže lyžování by představovalo velké riziko. Další poškození by mohlo vyústit ve vážnou operaci, která by mohla ohrozit mou budoucnost. S ohledem na mistrovství světa ve Svatém Mořici příští rok a olympijské hry v Koreji za dva roky si takový risk nemohu dovolit," napsala Vonnová v prohlášení na svém facebookovém profilu.

I přes nečekaně předčasný konec ale Vonnová může být s bilancí letošní sezóny spokojená. "Na to, co jsem v leopšní sezóně dokázala, jsem velmi hrdá. Devět vítězství ve Světovém poháru, vytvoření nového rekordu v počtu vítězství ve sjezdu, nový rekord v počtu umístění na stupních vítězů v super-G a největší počet triumfů - dvacet - napříč všemi disciplínami bez rozdílu pohlaví. Vím, že dnes dělám správné rozhodnutí, jednoduché to ale nebylo," dodala americká lyžařka.

Reklama

Související témata: