Hlavní obsah

Létající Kanaďan hvězdou v Deštném, kde akrobaty čeká speciální obří skok

Deštné v Orlických horách

Chystá se lyžařská lahůdka. Na obřím skoku připomínajícím předválečný pohraniční bunkr budou závodníci létat deset metrů vysoko a až 40 metrů daleko. Šestý ročník Excelent Soldiers v Big Airu na lyžích přivítá světovou špičku, událost roku v akrobatickém lyžování v Čechách se koná od pátečního večera do neděle v Deštném v Orlických horách.

Kousky Vincenta Gagniera

 
Článek
Fotogalerie

Areál Marta II vítá světovou špičku. Připraven je tady největší skok ve střední Evropě, nájezdová hrana je vysoká deset metrů, mezi dopadem a odrazem je téměř 30 metrů, maximální skoky budou dlouhé 40 metrů.

Závod je zařazen do kategorie World Tour Asociace profesionálního freeskiingu, diváci se tak mohou těšit na elitní akrobatické lyžaře.

Největší hvězdou je dvaadvacetiletý Kanaďan Vincent Gagnier, který vyhrál Big Air na loňských X-Games v Aspenu a před třemi týdny ovládl ve stejné disciplíně závod Světového poháru v Bostonu. Kanadský profesionál skončil při svém posledním startu na Excelent Soldiers druhý a letos chce ještě výš.

Dalším lákadlem je třeba Američan Matt Walker, další pravidelný účastník X Games, kde patří mezi Top 12. Jak sám říká, ustrnout na jednom skoku či sérií skoků je profesní smrt, jezdec se musí neustále rozvíjet, zdokonalovat a rozšiřovat svůj arzenál. Další novou zbraň má vytasit právě v Deštném...

Čech Hanka proti dalším hvězdám

Dále svoje umění předvede další Američan Noah Wallace - držitel bronzové medaile ze světového šampionátu ve freestyle lyžování a snowboardingu z loňského roku. Nebo Fin Antti Ollila, který se před dvěma lety zúčastnil olympiády v Soči. Osmnáctiletý Švýcar Fabian Bösch je zase loňským mistrem světa v disciplíně slopestyle a na X-Games v Big Airu zvítězil letos. Nejlepším Čechem by měl být Daniel Hanka, který se vypracoval na člena lyžařské freestylové elity.

Akce začíná v pátek večer uvítacím ceremoniálem a úvodní party. V sobotu je v Deštném na programu trénink a doplňkové soutěže, kvalifikace o den později začne ve 14:00. O vítězi by mělo být pod umělým osvětlením rozhodnuto kolem sedmé hodiny večer.

Živý přenos finálových jízd poběží v neděli od 17:30 na webu excelentmag.cz.

Reklama

Související témata: