Hlavní obsah

Jizerská padesátka se pojede příští rok nově v únoru

Praha
Aktualizováno

V novém únorovém termínu se pojede příští jubilejní 50. ročník dálkového běhu na lyžích Jizerská padesátka. Změna data na 19. února 2017 je reakcí na problémy s nedostatkem sněhu v dosavadním termínu na začátku ledna, které slavný závod provázely v posledních deseti letech.

ilustrační foto

Článek

Ke změně termínu se organizační tým rozhodl na základě detailní analýzy Českého hydrometeorologického ústavu. Z dat za období 1951-2015 vychází na únorový termín pravděpodobnost dostatečné sněhové pokrývky 95 procent, zatímco v případě lednového termínu to je 83 procent.

Závěry meteorologů dokládají i bezprostřední zkušenosti z posledních let. Letošní Jizerská padesátka se musela uskutečnit na zkráceném okruhu vyrobeném výhradně z technického sněhu, v letech 2007 a 2014 museli pořadatelé závod zrušit.

Únorový termín ovšem nebude pro pořadatelé úplnou novinkou, závod se v něm jezdil v letech 1990 až 2000 před vstupem do seriálu dálkových běhů Worldloppet. Předtím se v Jizerských horách závodilo na konci ledna.

Nový termín přináší logistické problémy

"Finální změně termínu předcházela dlouhá jednání a nebylo to jednoduché rozhodnutí. Z pohledu počasí je nejvhodnější únor, který nám však přináší řadu logistických problémů v podobě jarních prázdnin, vytíženosti ubytovacích kapacit či termínových kolizí s jinými závody," uvedl v tiskové zprávě předseda Skiklubu Jizerská padesátka Martin Koucký.

"Pokud ale chceme závodu uspořádat v klasické podobě, pak je k tomu únor nejvhodnější. Bude to náročné, ale pro zachování tradice je to nejlepší řešení," vysvětlil Koucký.

I přes změnu termínu zůstane Jizerská 50 součástí prestižního seriálu Ski Classics, který sdružuje nejvýznamnější světové dálkové běhy. Závod bude figurovat i v seriálech Worldloppet a domácí SkiTour.

Reklama