Hlavní obsah

Sdruženářem roku je juniorský mistr světa Portyk

Praha

Tomáš Portyk je nejlepším českým sdruženářem uplynulé sezóny. Juniorský mistr světa ovládl osmý ročník ankety s náskokem 65 bodů před Miroslavem Dvořákem. Třetí místo v absolutním pořadí obsadil Ondřej Pažout, bronzový junior ze zimních olympijských her mládeže. Nejlepším trenérem byl v úterý vyhlášen kouč juniorského týmu Marek Šablatura.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Nejlepším trenérem sdruženářů byl vyhlášen Marek Šablatura (vlevo), vedle něj Miroslav Dvořák, vítěz Tomáš Portyk a nejlepší junior Ondřej Pažout.

Článek

Odchovanec LSK Lomnice nad Popelkou a v současnosti člen Dukly Liberec Portyk oslaví ve středu dvacáté narozeniny a o jeho vítězství v anketě nebylo pochyb. Kromě zisku juniorského světového titulu startoval pravidelně ve Světovém poháru a před Vánoci v Ramsau poprvé v kariéře pronikl do elitní desítky.

"Na juniorském mistrovství světa jsem se snažil vyladit formu, protože jsem chtěl medaili už tři roky zpátky," uvedl Portyk. V Rašnově si ale prožil horkou chvilku, neboť před prvním individuálním závodem měl těžký pád při skoku. "V něm jsem chtěl také bojovat o medaili, takže jsem z toho byl takový nešťastný. Ale zlato z druhého závodu je super, všechno mi vynahradilo," konstatoval.

Výkony chce i nadále zlepšovat. "V přípravě se vynasnažím o něco méně skákat a víc prostoru věnovat běhu. Ze všeho nejdřív však teď musím dohnat školu," uvedl student střední školy v Lomnici nad Popelkou, kde se učí ve 3. ročníku oboru číšník a letos ho čekají závěrečné zkoušky.

Dvořák si chválí návrat

Předseda Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR Radek Cikl si sezónu pochvaloval. "Protože byla náročná, vstoupili jsme do ní bez zásadních finančních zdrojů, takže se muselo výrazně šetřit, navíc Mirek Dvořák byl nemocný. Takže do příští sezóny jsem optimista, máme silné juniory," prohlásil Cikl.

Pořadí ankety určilo 75 hlasů závodníků, trenérů, funkcionářů, lyžařských expertů a novinářů. V prvních dvou ročnících zvítězil Pavel Churavý, ve třetím a čtvrtém Tomáš Slavík a poslední tři sezóny ovládl Dvořák, který se tentokrát potýkal s následky mononukleózy.

I přesto se Dvořák dokázal v závěru ročníku prosadit do elitní desítky. "Když na to koukáte na gauči, motivace je neskutečná. Sezóna vypadala, že se vůbec neuskuteční," řekl. "Už závody v závěru Světového poháru ale naznačovaly, že forma opět stoupá. Trpělivost se mi vyplatila. Je příjemné zjištění, že už jsem zdravotně i kondičně zpátky," pochvaloval si Dvořák návrat k závodění.

Reklama

Související témata: