Hlavní obsah

Zakazovali jí závodit, přesto září. Trofeje si lyžařka Zuzulová vysnila jako malá ve stanu

Radek MalinaSport.czPrávo

Jsou kamarádky, při obědech během závodů SP sedávají společně a vykládají nejen o trati. Příběh slovenské lyžařské modly Veroniky Velez Zuzulové je téměř totožný s osudem české závodnice Šárky Strachové. Jednatřicetiletou rodačku z Bratislavy však dělí už jen poslední krok od vysněného absolutního triumfu ve slalomu. Nechybělo přitom mnoho a obě byly v jednom týmu.

Foto: Radek Malina, Právo

Slovenská lyžařka Veronika Velez Zuzulová.

Článek
Fotogalerie

„Určitá iniciativa ohledně spojení našich týmů proběhla před několika lety. Problém byl, že já jsem trénovala společně s bratry Žampovými a Petrou Vlhovou. Nepřicházelo do úvahy, že bychom se přizpůsobovali druhým," vzpomíná Veronika Velez Zuzulová v Klausbergu v Jižním Tyrolsku, kam přijela po náročné sezoně odpočívat.

Kariéry obou závodnic v začátcích výhradně řídili jejich otcové. A není žádným tajemstvím, že otec Strachové „papá Záhrobský" striktně lpěl na vlastní cestě. „V tom byl jistý problém," komentuje diplomaticky Zuzulová. S českou závodnicí ji totiž pojí přátelství a přípravu v jednom týmu by si představit uměla. „Od doby, kdy má Šárka nového trenéra, jsme společně pár tréninků absolvovaly. A třeba během závodních obědů společně sedáváme u jídla. Probereme trať, ale i běžné věci ze života," vypravuje Zuzulová.

Už nikdy, říkala otci jako malá

Stejně jako Strachová začínala v drsných poměrech. „Během léta jsme při soustředěních spávali s rodiči ve stanu, protože na nic lepšího nebylo. Trénovat jsme jezdili do Rakouska, neboť na Slovensku v dosahu žádný resort nebyl," vybavuje si.

A i na blonďatou slalomářku byl otec Timotej Zuzula jako na psa. „Mnohdy jsem mu říkala, že už s ním na lyže jezdit nebudu. Byl velmi přísný a tvrdý. Chtěl mě prostě naučit disciplíně. Jen výjimečně mě chválil za úspěchy. Nikdy mi nedovolil, abych létala v oblacích," velebí Zuzulová s odstupem otcův přístup.

Jenže zatímco Záhrobský byl vyloženě v roli diktátora, což ve finále vedlo k rozpadu úspěšného týmu, slovenský klan vydržel. „Protože já s tátou vycházím velmi dobře. Povím mu úplně všechno. Naprosto. Jako svojí nejlepší kamarádce," nabízí srovnání Zuzulová.

Přitom během závodů se vůli otce absolutně podřídí. „Uvědomuji si, jak je pro mě táta důležitý. Nikdy mu během bojů o body neodporuji. Je poslední, koho vidím ve startovací budce. Navíc potřebuji pevnou ruku," usmívá se Zuzulová.

Na vrchol pomohl Francouz

Její otec však není dávno jediný, kdo řídí její závodní život. Do týmu se postupně začlenil Romain Velez. S mužem ze země Galského kohouta začala randit po jednom ze soustředění na ledovci. Před vztahem s tehdejším kondičním trenérem francouzských lyžařů ji otec varoval. „Upozorňoval, že v případě rozchodu přijdu o životního partnera i trenéra v jednom okamžiku a poznamená mě to. Ale já vše cítila jako správný krok."

Zuzulová se za svoji lásku provdala. Když si na startu sezóny 2014 přetrhla křížové vazy v levém koleni, tížila ji nejistota. Ale k restartu pomohl právě manžel. „Po operaci a rekonvalescenci jsem neměla finance, abych si mohla zaplatit vše potřebné. Muž dostal nabídku pracovat pro francouzský národní tým a příležitost zahrnovala i můj trénink. Chystat se na sezónu individuálně je prakticky nemožné. Roky jsem to praktikovala, a nikam jsem se neposunula," uvědomuje si Zuzulová.

A tak právě skončený ročník SP absolvovala už podruhé coby členka tréninkové skupiny francouzských slalomářek. „Berou mě jako vlastní, žádné trable nemáme," vypravuje. Není divu. Od závodnice ověnčené výhrami se mohou její parťačky mnohému naučit. „Tvrdí, že se vzájemně posouváme," připouští slovenská závodnice.

S úspěchy získala dostatečné zabezpečení. Může spoléhat na vlastního fyzioterapeuta, servismana. Sama se podílí na výrobě závodních kombinéz Vist, v jehož jihotyrolském centru už chystala oblečení na příští sezónu. „Pro veřejnost je k mání vždy s ročním odstupem," popisuje exkluzivitu, jíž se těší.

Vydrží minimálně do olympiády

A spřádá plány o ataku titulu mistryně světa, medaile z olympiády či vítězství ve Světovém poháru. Zatímco sama čelila na cestě k úspěchům mnoha překážkám, pro své slovenské následovnice vidí lepší perspektivu. „Myslím, že dochází k pozitivním změnám ve vedení a systém bude fungovat lépe než v minulosti. Vždyť já v začátcích neměla lidi, kteří by mě podporovali lidsky ani finančně. Spíše jsem často měla pocit, že mě někdo brzdí. A tehdejší lidé ze svazu? Dvakrát mi zatrhli start na závodech. Důvodem byla jen závist, že jsme se prosadili. A na těch podnicích jsem stejně startovala, byť jen jako předjezdkyně," culí se Zuzulová při vzpomínkách na minulost.

„Manžel tvrdí, že jsem psychicky silná právě kvůli těžkým začátkům. Co jsem zažila já, žádné z dnešních dětí určitě nečeká. I proto jsme na úspěch tak hrdí. Museli jsme si ho vydřít," přemítá Zuzulová, která všechny zážitky od dětství zaznamenává pro chystanou knihu. „Její poslední kapitola bude můj závěrečný závod," říká. Všichni dobrotiví fanoušci i nepřející funkcionáři si však budou muset ještě počkat. Minimálně do olympijských her 2018 bude Zuzulová usilovat o velké trofeje, které si vysnila v dětství pod stanem.

Veronika Velez Zuzulová
Narodila se 15. července 1984 v Bratislavě.
Lyžovat začala ve třech letech, ve čtrnácti vyhrála neoficiální mistrovství světa dětí. V 16 letech debutovala ve světovém poháru. Její dominantou je slalom, v němž poprvé vystoupila na pódium v únoru 2004, když byla třetí ve Zwieselu. Dosud byla pětadvacetkrát na stupních vítězů. V absolutním pořadí byla dvakrát třetí, v minulé sezóně obsadila druhé místo. Startovala na třech olympijských hrách.

Reklama