Hlavní obsah

Hvězda ze svahů si ráda přibrzdí na drink, a pak případně nabírá síly na sluníčku

Praha

Žádná nafoukaná primadona opájející se úspěchy na lyžích. Slovenka Veronika Velez Zuzulová nijak netají, že po sezóně klidně vyrazí lyžovat mezi turisty, doma ručně maluje vejce na Velikonoce či zadělává těsto na halušky, protože z jiného než domácího by tradiční slovenský pokrm prostě nebyl podle gusta rodinného klanu.

Foto: Radek Malina, Právo

Slovenská lyžařka Veronika Velez Zuzulová.

Článek
Fotogalerie

„Není to tak, že po sezóně lyže zahodím a nechci je vidět do startu přípravy na další ročník. Jdu na kopec, dám si dvě jízdy, pak jdu do bufetu na drink, opaluji se a celé vše ještě jednou zopakuji, než vyrazím k domovu," směje se Zuzulová.

Po posledních úspěších poutá velkou pozornost. Když vyrazila ve středisku Klausberg v Jižním Tyrolsku na severu Itálie na svahy, aby nafotila snímky pro zdejšího partnera, při nastupování na lanovku pózovala permanentně pro společné fotografie. Ještě větší pozornosti čelí v rodném Slovensku, kde je okamžitě v obležení velkých i malých fanoušků. Vždyť přenosy jejích závodů vysílala veřejnoprávní televize na prvním programu v hlavním vysílacím čase. I proto má při ruce pořád alespoň pár podpisových karet.

A už se těší, až vymění zasněžené kopce za pobřežní písek některé z exotických destinací. „Po desítkách dnů na sněhu si potřebuji pořádně prohřát tělo. A zastávám názor, že ideální je změnit i časové pásmo, protože člověk je odstřihnutý od telefonu, emailu i všech sociálních sítích," vysvětluje Zuzulová, která nedávné Velikonoce prožila v Nové Bani, kde mají rodiče chalupu. „Šibačku jsem přežila bez úhony. Chlapci na mě byli hodní," lebedila si při vzpomínce na sváteční dny, kdy sama chystala v kroji vejce. „Pořád držíme tradice."

Stejně zarputile jako bojuje na svazích, pak přistupuje i ke kulinářskému umění. „Vařím velmi ráda," prohlašuje jednatřicetiletá závodnice, která má za manžela nynějšího šéftrenéra technických disciplín lyžařů Francie, tedy země z gurmánského hlediska vyhlášené.

„Nejvíce mu chutná sekaná. A také halušky. Ale zásadně z domácího těsta, které si připravím," popisuje Zuzulová, jež nepřišla na chuť vínům z oblasti Savojska, kde má druhý domov. „Manžel také ne, i proto jsem pro něj nakoupila ve velkém vyhlášená jihotyrolská vína," vykládá Zuzulová, která bravurně pronikla do tajů francouzského jazyka.

„Je pro mě druhou řečí po slovenštině. Zvládám ji lépe, než angličtinu," popisuje. Nijak si neláme hlavu, kde se jednou s manželem usadí: „Základy mého jazyka má na hospodské úrovni. Ale rozumí velmi dobře. A ujišťuje mě, že až jednou budeme mít rodinu, tak se slovensky naučí, protože děti budou určitě hovořit oběma jazyky," má jasno Zuzulová, jenž až na výjimečné okamžiky nekonzumuje alkohol. „V sezóně vůbec. Během dovolené bych si třeba jednu skleničku dala, ale během oslavy celkového stříbra ze slalomu ve Svatém Mořici jsem si alkohol dostatečně zhnusila," nijak netají, že party na oslavu životního úspěchu byla velkolepá.

Reklama