Hlavní obsah

Řezáč chce o víkendu uspět v legendárním Vasově běhu

Český běžec na lyžích Stanislav Řezáč se chystá na nedělní vrchol sezóny, Vasův běh na 90 kilometrů klasicky. Nejstarší dálkový závod světa se ve švédské Moře uskuteční jako součást seriálu Světového poháru.

Foto: Novinky s použitím internetu

Ilustrační foto

Článek

Loňský vítěz seriálu nejprestižnějších dálkových běhů sdružených pod hlavičkou FIS Marathon Cup bude poprvé po sedmi letech součástí českého reprezentačního týmu. Na sever Evropy ve čtvrtek odletí společně s trenérem mužů Miroslavem Petráskem, jeho bratrem a bývalým závodníkem Martinem a servismanem Janem Pešinou.

"Na nominaci jsme se domluvili už v lednu. Svaz mi zaplatí letenku, pošlou mi mikrobus, který mě vyzvedne, a zajistí mi servis plus občerstvení," vysvětlil Řezáč.

Ve startu na slavném závodě mu nezabránila ani nepříjemnost na tréninku, kdy ho pokousal pes. "Zboku do stehna, není to nic vážného. Jen jsem to nečekal. Ale prý je očkovaný," uvedl závodník týmu Areco SKI.

V Lahti raději odstoupil

Po triumfu v Tartu maratonu na 63 km klasicky v Estonsku si chtěl otestovat formu o uplynulém víkendu v dálkovém závodě ve finském Lahti. V běhu s názvem Finlandia Hiihto jej organizátoři zařadili až do třetí řady startujících a krátce poté, co dojel vedoucí skupinu, se na trati začal trápit. "Neudržel jsem s nimi krok a na patnáctém kilometru jsem radši odstoupil. Byl jsem trochu unavený a nechtěl riskovat," vysvětlil.

Síly šetřil právě kvůli Vasově běhu, před nímž se v přípravě zaměřil na jízdu soupaž. "Je zapotřebí hodně posilovat vršek, posledních dvacet kilometrů se už nohama moc nejede, je to jen o soupaži," řekl. O své formě před startem vrcholu sezony nechtěl hovořit. "Nemám ji úplně stabilní. Jeden víkend je dobrý, druhý špatný. Naposledy to bylo špatné, tak uvidíme," poznamenal.

Konkurence běžců z SP

Loni upadl dva kilometry před cílem, když jel na průběžně druhé pozici, a nakonec skončil třináctý. Letos ho vedle tradičních rivalů z dálkových běhů - Raula Olleho, Jörgena Auklanda nebo Marka Cattanea - čekají i běžci bojující o body do Světového poháru. "Výrazně tím stoupne prestiž závodu," řekl Řezáč.

Startovní listina zatím ještě známá není, český běžec však očekává v závodě zejména výborné klasiky: olympijské vítěze Rusa Jevgenije Dementěva a Estonce Andruse Veerpala, Rakušana Michaila Botvinova a silné výpravy Norska, Švédska a Německa. "V elitní vlně nás nebude sto padesát, ale třeba dvě stě," počítá Řezáč.

Dálkoví běžci se budou muset připravit na odlišnou taktiku závodníků ze SP a dvaatřicetiletý Řezáč by se rád ve špičkové konkurenci prosadil vysoko, žádný Čech ještě Vasův běh nevyhrál. "Samotná 'bedna' na 'Vasáku' je vynikající, navíc v takové konkurenci by to bylo mimořádné," přiblížil své sny.

Reklama