Hlavní obsah

Za Neumannovou chodí fanoušci s památníky na trénink

PRAHA

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová pociťuje na každém kroku slávu po zisku zlaté olympijské medaile. Kam se vrtne, rozdává podpisy a fanoušci za ní chodí až k tratím na šumavském Zadově, kde se připravuje na závěr sezóny.

Článek

"Když jsem doma zavřená, tak se na mém životě nic nezměnilo, ale když přijdu mezi lidi, tak si hodně uvědomuji, co jsem dokázala," řekla dnes Neumannová při autogramiádě v Praze. "Každý den na mě čeká na stadiónu hodně lidí s památníky a čekají, jestli přijedu z tréninku. Tam si to uvědomuji nejvíc," řekla.

Vítězka volné třicítky z turínských her a stříbrná ze skiatlonu se po nemoci vrátila k tréninku a chystá se na závody Světového poháru příští týden ve Skandinávii. "Docela se mi chce lyžovat, ale trochu mi vadí, že padá sníh. Ráda bych lyžovala v jarnějších podmínkách, ale docela jsem toho letos nezávodila málo, takže svým způsobem závodit chci," řekla Neumannová.

Hned v úterý odpoledne se Neumannová vydala poděkovat k Matesovi, svému oblíbenému místu v šumavských lesích. Byl to její první trénink po olympiádě. "Jen procházka na lyžích. Ve středu a ve čtvrtek jsem maličko trénovala, ale nic intenzivního, na to jsem neměla sílu ani zdraví," připomněla zánět horních cest dýchacích, kvůli kterému brala antibiotika. "Už to odeznívá, potřebuji ještě dovyčistit průdušky," řekla Neumannová.

Oslavy zatím odkládá

V pondělí odletí do Skandinávie, kde bude ve středu závodit ve Falunu a pak na Holmenkollenu v Oslu. "Kvůli nemoci ideální příprava není, ale teď už je to trošičku jedno. Jedu zazávodit co nejlíp, ale je to něco navíc, protože to nejdůležitější mám za sebou. Vím, že nesu kůži na trh, ale jedu, protože mám ráda sport a lyžování a chci si ještě zazávodit," řekla Neumannová.

Po pondělním návratu z Turína toho moc nestihla. "Jen vybalit, vyprat, odpočívat a potkat se s několika kamarády," řekla. Dala si i pár skleniček vína, ale jinak oslavy převážně odkládá.

Dnes večer přijala pozvání do Liberce na extraligové utkání domácích Bílých Tygrů s hokejisty Českých Budějovic. O přestávce bude oficiálně přivítána. "Jsem závodnicí Dukly Liberec. Sice jsem ze Šumavy, ale v Liberci jsem taky napůl doma," řekla.

Ze všech stran kolem sebe nyní slyší otázku, jak to vypadá s její závodní budoucností. Na dotazy, zda bude ještě příští sezonu závodit, nebo ne, odpovídá s trpělivostí, že se rozmyslí až po sezoně. "Až si v klidu budu odpočívat v dubnu, tak se rozhodnu a koncem dubna oznámím, co bude dál," konstatovala běžkyně.

Reklama