Hlavní obsah

Neumannová se podepisovala i na lyže a bundy

LIBEREC

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová zažila v Liberci trošku neobvyklý víkend. Nechyběla při finále akce, jež vzývá k nalezení její nástupkyně na českém lyžařském trůnu. "Bylo to docela příjemné. Mám pocit, že děti si podpisů docela váží. Dávají si je na lyže a na bundy ve kterých závodí. Autogramy padnou na úrodnou půdu," říká olympijská vítězka, když se podpisováním vysvobodí ze zajetí lyžařské omladiny.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová po příletu ze zimních olympijských her v Turíně.

Článek

Kolik vlastně rozdala autogramů od olympijského triumfu? "Do čtvrtka jsem byla na Šumavě, takže relativně málo. Ve stozích pošty je samozřejmě spousta žádostí o podpis, pak jsem byla na křtu olympijské knihy s autogramiádou. A tady. Nebylo to tak hrozné," líčí.

Nemoc ji schvátila po olympijském vrcholu sezóny, a tak dlela na Šumavě. Ale v pátek už byla znovu ve víru dění. "S Luckou jsme také fotili v ateliéru dětské oblečení. To jsme slíbili už před olympiádou. Byla to Lucčina práce," připomíná, že dcera se stává vítaným objektem pro reklamu.

Už vyrazila trénovat

Užila si ovace v Liberci při páteční hokejové extralize, ale už zase také vyrazila trénovat. Přednost v sobotním brzkém ránu dala jabloneckým Břízkám, k mistrovským tratím ve Vesci, o víkendu dějišti mládežnických závodů, dorazila až potom a sklouzla se zde v podvečer. A v neděli u mládežnických bitev nechybí zase. Předává ceny, fotí se s dětmi. Obhlíží areál.

"Je to dobré místo, na okraji města, na dosah dopravy, z poloviny je divácký zájem zaručen. Složité cestování na tratě je vždy problém. Kdežto tohle je výborné. Vlastně takový Holmenkollen. Tam končí městská doprava, lidi vezmou lyže a jedou. Je jen otázkou financí to tady dobudovat," chválí místo, které Liberečtí vybrali pro MS, když opustili alternativu výš v Jizerských horách v Bedřichově.

Účast na MS v Liberci? To je moc daleko

I mezi dětmi na besedě čelí dotazu, zda-li by to pro ni nebyla přece jen ještě lákavá výzva, závodit za tři roky při vrcholné události před vlastním publikem. "To je úplná utopie. Škoda, že Liberec nevyhrál souboj se Sapporem o příští rok, to bych určitě vydržela. Lákadlo je to velké, ale je to prostě moc daleko," praví a vzhlíží raději k bližším cílům.

Řadu závodů Světového poháru kvůli olympiádě v téhle sezóně vynechala, teď chce ještě závodit. Láká ji hlavně třicítka na posvátném místě lyžařů - Holmenkollenu, ač ji po vítězné třicítce na hrách ničila nemoc "Forma, kterou jsem cítila na olympiádě, byla asi trošku jiná. Mám pár dní na to, se z toho dostat. Hlavně potřebuju být úplně zdravá. Pak to člověk objede z podstaty, z toho co má natrénováno z léta. Nejde vymýšlet speciální tréninky na poslední svěťáky."

Dočišťuje se

Neleká ji ani další třicetikilometrová porce, byť se maratónům dříve spíše vyhýbala. "Není to problém, čas na regeneraci byl. Nemoc ale přece jen ještě na sobě cítím, dočišťuju se, hlavně průdušky." Bitvami na severu sezónu neukončí. Zamíří ještě do Asie, kde SP vrcholí. Čínský sprint vynechá, ale japonskému Sapporu se nevyhne. Při té příležitosti může obhlédnout tratě pro mistrovství světa v roce v roce 2007.

Je daleká cesta předznamenáním pozdějšího přikývnutí na pokračování v kariéře? "S cestou bych to nespojovala. Beru to napůl jako výlet. Až pojedeme zpět, chci se na dva dny chci zastavit v Hongkongu, když už tam budu, do Sappora jedou i liberečtí pořadatelé v rámci přípravy na své mistrovství, i kvůli nim pojedu," reaguje. Odmítá, že by už teď měla jasno o budoucnosti. Stále si chce vyřknutí nechat až na duben.

"Uvidíme jestli si nezvykne na pohodlnější život," podotýká s úsměvem manažer Josef Jindra, který by závodnici nejraději ještě rok v závodních bitvách viděl. "Ale rozhodne se sama."

Reklama