Hlavní obsah

Neumannová doběhla na volné třicítce v Oslu druhá

OSLO

I při druhém startu po olympijských hrách vybojovala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová ve Světovém poháru druhé místo. V závodu na 30 kilometrů volnou technikou v Oslu ji porazila jen Ruska Julija Čepalovová, které se tak povedla odveta za olympijský závod na této trati. V Pragelatu se ovšem běželo s hromadným startem.

Článek

Neumannová si zopakovala umístění ze středečního skiatlonu ve Falunu. Ve slavném areálu Holmenkollen skončila písecká rodačka druhá i loni, kdy se běželo klasickou technikou. "Chtěla jsem tady moc vyhrát, ale jsem ráda, že jsem zase druhá. Julija nakonec byla silnější než já," řekla Neumannová na tiskové konferenci. "Oproti olympijské třicítce s hromadným startem je individuální závod velkou výzvou a ukáže, jak na tom kdo je," uvedla Neumannová.

Před rokem ji v Oslu porazila Norka Marit Björgenová, která tentokrát závod nedokončila. Nepotvrdila tak zlepšení, jímž se prezentovala po krizi na olympiádě ve Vasově běhu, který před týdnem vyhrála. Její náskok v čele Světového poháru před zbylými dvěma závody před Kanaďankou Beckie Scottovou se ztenčil už na 46 bodů. "Cítím naději na celkové vítězství a myslím, že cestování na závody do Číny a Japonska mi hraje do karet, protože jsem na přesuny přes půl světa zvyklá," řekla Kanaďanka. Neumannová si v celkovém hodnocení polepšila ze sedmé na šestou pozici.

Nedokázala udržet tempo

Česká běžkyně rozběhla závod na oblíbeném Holmenkollenu před deseti tisícovou návštěvou výborně a za polovinou trati měla na Čepalovovou k dobru osm sekund. Na průběžném prvním místě byla ještě po dvou třetinách, pak získala v souboji dvou matek navrch ruská lyžařka. "Na začátku druhého okruhu jsem se necítila dobře a nedokázala udržet tempo až dokonce, bohužel," řekla Neumannová, která nakonec měla o 17 sekund horší čas než Čepalovová.

Ruska v sezoně skončila pětkrát druhá a z toho čtyřikrát, včetně olympijské třicítky, za Neumannovou. "Bylo dost druhých míst, už jsem nechtěla být stříbrná a jsem šťastná, že jsem konečně Kateřinu porazila, i když to nebylo jednoduché," řekla Čepalovová po závodu, který se běžel v desetistupňovém mrazu. "Trať byla náročná, ale diváci fantastičtí," chválila tradičně skvělou atmosféru.

Norky zklamaly

Neumannová běžela půl minuty před ruskou sokyní. "Z toho ona profitovala, protože měla přehled, jak na tom je, ale opakuji, byla lepší," uvedla česká závodnice. Stejně jako Ruska označila trať v Oslu za náročnou. "Je jedna z nejtěžších ve Světovém poháru, s táhlými stoupáními a sjezdy, ale měla jsem dobré lyže," řekla běžkyně, která absolvuje ještě skiatlon za týden v Sapporu.

Třetí Němka Evi Sachenbacherová-Stehleová, která Neumannovou předstihla ve středu ve Falunu, dnes za českou závodnicí zaostala o téměř minutu. Velkým zklamáním skončil závod pro domácí Norky, nejlepší z nich Ann Eli Tafjordová doběhla desátá.

Výsledky - 30 km volnou technikou:
1. Čepalovová (Rus.) 1:07:01,6 hod., 2. Neumannová (ČR) -17,2, 3. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -1:12,9, 4. Scottová (Kan.) -1:52,8, 5. Valbusaová -1:59,0, 6. Paruzziová (obě It.) -2:53,9, 7. Šmigunová (Est.) -3:01,4, 8. Ševčenková (Ukr.) -3:18,5, 9. Zavjalovová (Rus.) -3:38,4, 10. Tafjordová (Nor.) -3:45,4, ...22. Janečková -6:14,3, 36. Rajdlová (obě ČR) -9:25,2.
Průběžné pořadí SP (po 22 z 24 závodů):
1. Björgenová (Nor.) 886, 2. Scottová 840, 3. Čepalovová 756, 4. Sachenbacherová-Stehleová 656, 5. Kuitunenová (Fin.) 620, 6. Neumannová 610, ...67. Rajdlová 31, 77. Janečková 18, 90. Markelová (všechny ČR) 13.

Reklama