Hlavní obsah

Janda při cestě na lety odřel auto a jel oklikou

PRAHA

Můstek, kde se létá nejdál, čeká v samém závěru sezóny na skokany na lyžích. I Jakuba Jandu, který je blizoučko k historickému triumfu v celkovém pořadí Světového poháru. Ani drobné komplikace na cestě do dějiště jej nezbavují role hlavního adepta na křišťálový glóbus pro vítěze v seriálu. O víkendu jsou na programu dva závody.

Foto: čtk

Jakub Janda

Článek

Ve čtvrtek může planického mamuta vyzkoušet v tréninku, zítra v kvalifikaci. Ještě před tím ale zbytečně cestoval do rakouského Bischofshofenu, kde chtěl ještě zkusit tvrdší lyže a nové boty s vyšší opěrkou. Přes noc v Alpách sněžilo a můstek včera nebyl způsobilý ke skákání. "Rakušáci to nechtěli upravit, že jim nejde mašina na válcování bubnu. Škoda, chtěl jsem testovat," řekl Janda ČTK.

A to ještě na samém začátku cesty odřel auto. "Můj první karambol v životě. Jsem pěkně naštvanej, i když autu se moc nestalo, jen maska a nárazník jsou škrábnuté. Jenže mně vadí každý škrábanec na laku."

Jandovo maximum je 209 metrů

Během dne se přesunul do Planice, kde včera můstek najížděli předskokani. A létali přes 200 metrů. Jandovo české maximum je 209 m. Světový rekord loni v Planici vylepšil výkonem 239 m Nor Romören. Ahonen sice dolétl na 240, ale pokus neustál.

Slovinci si důsledně střeží, aby ten jejich můstek byl opravdu největší. A tak prohrabují dopad a prohrabují... Rekordy v Planici padají jako na běžícím pásu.

Hájí slibný náskok

Janda bude před Finem hájit slibný náskok 175 bodů. Ahonen potřebuje minimálně výhru a druhé místo, pak by bral 180 bodů, a pokud by Janda nezískal víc než 4 body, zvítězil by.

Jandovi to sice loni v Planici nešlo, vyhořel tam, ale Ahonenova bídná forma naznačuje, že se pořadí nezmění.

Janda snad už nyní celkem v klidu může myslet na jaro, kdy hodlá po silnicích prohánět nový motocykl Honda. Nebo se ještě nepovažuje za jistého vítěze SP? "O tom fakt nepřemýšlím. Neuvažuji nad tím a bavit se o tom budeme, až to vyjde. Ještě nic není v kapse," pravil Janda, jako by jej ještě děsil loňský výpadek v Planici.

Čeká se slavný návrat do Frenštátu

Na tamní Velikance se mu nedařilo. "Tím se netrápím. Uvidíme po prvním skoku, jak mi to sedne. Skákat budu, i kdyby Ahonen nepřijel," plánoval odhodlaně Janda.

Do Slovinska se chystá velký počet jeho příznivců, čeká se i slavný návrat do Frenštátu... Společně s Jandou se ve finále SP představí Matura, Sedlák a L. Hlava, který nahradil O. Vaculíka.

Program závěru SP, pátek - 10.30: kvalifikace, sobota -10.15: 1. a 2. kolo, neděle -10.15: 1 a 2. kolo. Vysílá Eurosport.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články