Hlavní obsah

Janda v kvalifikaci na lety v Planici obsadil až 37. místo

Lídr Světového poháru Jakub Janda v kvalifikaci na víkendové závody v letech na lyžích v Planici obsadil 37. místo. Na slovinském mamutím můstku doplachtil do vzdálenosti 185 metrů a o 37,5 metru zaostal za vítězem kvalifikace Rakušanem Martinem Kochem. Dvousetmetrovou hranici vedle Kocha překonalo dalších sedmnáct závodníků.

Článek

Před posledními dvěma závody Světového poháru nemá vrcholnou formu ani Jandův jediný konkurent v boji o Křišťálový glóbus Janne Ahonen. Finský skokan dolétl do vzdálenosti 191,5 metru a v kvalifikaci obsadil třicátou příčku. Aby si udržel naději na celkový triumf, musel by o víkendu alespoň jednou vyhrát a jednou skončit minimálně druhý.

"Dnes ale vůbec o nic nešlo, uvidí se až zítra," řekl Janda, jenž tradičně odmítl spekulovat při otázce na formu jeho jediného soupeře v boji o celkové vítězství. Janda nastoupil do kvalifikace, přestože nemusel. "Bylo hezké počasí, chtěl jsem si to vyzkoušet," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Let se mu však nevydařil, problém byl opět na hraně při odrazu. "Je to tam špatné, pak to vůbec neodletí. Odrážím se moc pozdě," uvedl Janda. Na nájezdu má jiný postoj, než potřebuje před odrazem. "A v té rychlosti to pak nestíhám změnit," prohlásil.

Důležitý bude vítr

Velkou roli bude hrát vítr, který fouká v Planici proti. "To může udělat až pětadvacet metrů," mínil český skokan, jehož ostatní kolegové z týmu hecují, aby například chodil po pokoji ve žlutém dresu lídra SP. "Taky si ze mě pořád dělají srandu, že fouká strašný vítr. Asi abych dostal strach," smál se Janda.

Ze čtveřice českých skokanů vedle Jandy postoupil jen Jan Matura. V kvalifikaci skočil o metr méně než jeho reprezentační kolega, ale díky lepším stylovým známkám obsadil 35. pozici. Borku Sedlákovi skok dlouhý 176 metrů stačil jen na 51. místo, Lukáš Hlava skočil 128 metrů a mezi 66 skokany byl třetí od konce. Do závodu postoupila čtyřicítka nejlepších.

Reklama

Související témata: