Hlavní obsah

Bajc už chystá pro Jandu oslavy

PLANICA

Historický moment má Jakub Janda na dosah. Už v sobotu může slavit zisk cenné trofeje - křišťálového glóbu za celkové prvenství ve Světovém poháru skokanů na lyžích. Poslední kapitolu souboje v závěru sezóny poněkud chřadnoucích gigantů zažije o víkendu mamutí můstek v Planici. Chystá se šampaňské...

Článek

"Něco jsem už zařídil," přiznával po páteční kvalifikaci slovinský trenér českého týmu Vasja Bajc, že Jandův jedinečný triumf bere jako hotovou věc a počítá s oslavami.

Frenštátský skokan může být prvním českým lyžařem, který v olympijské disciplíně vyhraje SP. "Nemyslím na to, je mi to jedno. Ať to dopadne, jak to dopadne," pravil Janda. V tréninku i v kvalifikaci se mu nevedlo, nedostal se přes 200 metrů. Jeho finský rival Ahonen, který má v celkovém pořadí stále ještě dohnatelné manko, na tom ale nebyl o moc lépe.

"Janne má podobně jako Jakub problémy s odrazem. Muselo by se stát něco mimořádného, aby to nevyšlo," soudil Bajc. "Loni tu Ahonen skočil 240. Je to výborný letec a hlavně zkušený. Nesledoval jsem, kolik skákal v tréninku. Hlavní budou závody," brzdil optimismus Janda.

Pokud vše klapne už v sobotu, možná závěrečný nedělní závod na obávaném mamutovi vynechá. "Nechám to na něm. Bylo by sportovní jít do toho, ale bude záležet na počasí, kdyby byl silný vítr, nemělo by to smysl. Když bude počasí jako při kvalifikaci, proč ne," podotkl Bajc před možná posledními závody v roli trenéra českého týmu. O setrvání ve funkci se rozhodne po sezóně.

Náskok dává klid

Janda má luxusní náskok 175 bodů, vše mluví pro něj. Může létat v klidu. Druhý Ahonen potřebuje v závěrečných dvou závodech nejméně jedno vítězství a druhé místo, aby mohl myslet na předstižení českého skokana v pořadí SP.

Ten by pak k udržení pozice musel získat alespoň pět bodů (jedno 26. místo). Teoreticky tedy hrozí i bodová remíza. Pak by byl vítězem Janda: zvítězil pětkrát, Ahonen dvakrát. Pokud Fin vyhraje oba víkendové závody, potřebuje Janda získat ještě 25 bodů. SP z českých lyžařů dosud vyhrál jen Kraus, a to dvakrát v neolympijském skikrosu.

Čeští skokani na stupních v konečném účtování SP
19843. Ploc (za Weissflogem z NDR a Finem Nykänenem)
19882. Ploc (za Nykänenem)
19932. Sakala (za Rakušanem Goldbergerem)

Reklama

Související témata: