Hlavní obsah

Jandu před bitvou na mamutovi strašili

PLANICA

Loni z mamutího můstku prchal, na předešlých letech v lednu v Kulmu se zařekl, že tenhle druh závodů je pro něj minulostí, ale nakonec Jakub Janda v Planici, kde tradičně končí Světový pohár skokanů na lyžích, nechybí v roli čekatele na trofej za celkové prvenství v seriálu.

Článek

Je zřejmé, že ho udrží, ale zatímco jiní si užívají nádherného plachtění, on sám se trápí. Kolegové z týmu si ho dobírají a zároveň ho hecují. "Bývá to dost černý humor," přiznával Janda po páteční kvalifikaci. Těžko skrýval zjevný respekt z mamuta v údolí sevřeném monumentálními skalními útvary.

Desítky metrů - to byla jeho ztráta na nejlepší. Při trénincích a v kvalifikaci se nepřiblížil ani svému českému maximu roku 2003, kdy v Planici přistál na hranici 209 m, natož pak těm, kteří létali nejdále. "Na hraně neudělám, co mám, může to znamenat dvacet i víc metrů na dopadu," komentoval pozdní odrazy, nad nimiž kroutil hlavou i tréner Vasja Bajc.

"Je to psychikou. Kdyby skákal na sto procent, s dynamikou, kterou umí, byl by vepředu," tvrdil trenér. Už na nájezdu zpravidla začínají potíže. Jandova rychlost je podstatně nižší než u soupeřů. "Měl by mít více uvolněný vršek těla, ale zítra to může být jinak. A hlavně nemusí vyhrát, stačí mu udělat průměrné skoky. To mu bude k celkovému vítězství stačit," přemítal Bajc před bitvou na můstku, kde se létá nejdále.

Můstek vybízí k rekordům

Od roku 1987 se světové rekordy rodí jen na něm. Ten poslední loni zařídil Nor Romören (239 m), Fin Ahonen tehdy s pádem přistál ještě o metr dál.

"Proti loňsku se můstek trošku změnil, dolní část jakoby šla skokanům naproti, je poněkud zvednutá. K rekordům mají blíž. Být takový dopad loni, tak Ahonen letěl na 255 metrů, ale rovnou na dopadu by asi měl hrobeček," říkal s úsměvem David Jiroutek, znalec planických poměrů.

Ale na rekordní pokusy to v tréninku ani v kvalifikaci nakonec nebylo, ač zpoza protějších skal zvaných Ciprnik a Majstrovka vylézalo slunce a teplo zvýrazňovalo proudění vzduchu směrem k můstku, tak jak to letci potřebují.

I Pavel Ploc a Jiří Raška - skokanské hvězdy minulosti, se přijeli podívat na svého českého následovníka, který si užíval své od spolubojovníků z týmu. Ale vracel jim to.

"Počkám, až se skutálíš dolů," slyšel Borek Sedlák před svými pokusy na mamutovi naoko kruté přání od Jandy. "Hrozně fouká, to něco zažiješ," strašil naopak mladší z reprezentantů lídra Světového poháru.

"Ví, jaký mám respekt, tak vtipkuje," podotkl Janda, který překvapil už tím, že nastoupil do kvalifikace, kterou nezřídka vynechává. "Vasja to nechal na mě. Bylo dobré počasí, tak jsem zkusil ještě jeden skok, ale není to ono," dodal a obezřetně obhlédl planického mamuta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články