Hlavní obsah

Bajc řekl, že končí, zuří skokanská válka

Václav Procházka (Planica)Právo

Místo radosti a oslav triumfu Jakuba Jandy ve Světovém poháru planula o víkendu ve Slovinsku ostrá bitva. V planickém údolí i v nedaleké Kranjské Goře, kde aktéři závěrečných dílů SP skokanů na lyžích nalezli dočasné útočiště, zněla tvrdá slova.

Foto: www.czech-ski.com

Skokanský trenér Vasja Bajc.

Článek

"Končím. Je minimální šance, že zůstanu," oznámil Vasja Bajc, slovinský trenér českého družstva, ač se o dalším působení měl původně rozhodnout až v dubnu, kdy se vrátí z dovolené v Brazílii. Tam vyrazí se šéfem skokanského úseku Leošem Škodou. Ten slovinského odborníka přivedl před dvěma lety ke chřadnoucímu týmu. S přibývajícími úspěchy Jandy, čerstvého vítěze seriálu, narůstaly spory.

Mezi úsekem a Jandys týmem, lidmi, kteří se též pohybují kolem nejlepšího českého skokana. "Bílé komando by chtělo vládnout," nasadil do slovního útoku Škoda.

Pokud Bajc odejde, zůstane Janda na vrcholu?
Hlasujte v anketě pod článkem.

"Kritizovat je přece normální," pravil František Jež, bývalý skokan, Jandův manažer a kamarád. Od počátku sezóny byl Janda podle Ježe vydírán. "Měli jsme podepsat nevýhodnou reprezentační smlouvu tak, jak ji připravil úsek, jinak hrozili tím, že odejde Bajc. Když teď skončí, aspoň nás už nebudou tímhle způsobem vydírat," sdělil Jež s tím, že brání Jandovy finanční zájmy.

"To oni vydírají nás, Kuba se stane jejich obětním beránkem. Zatáhli ho do své politiky. Zničehonic se přidružili k lyžařskému svazu, ten jim vystavil manažerské smlouvy a teď si myslí, že to budou řídit," rozlítil se Škoda, čelící atakům Ježe, ale i Milana Jandy, otce skokana a jednoho z hlavních členů Jandys týmu. "Ať mě předá policii, jak vyhrožuje, pro mě otec Janda není partner k jednání," říkal Škoda.

Krizový plán: individuální příprava

Jež nemeškal a navrhl krizový plán pro další sezónu: individuální přípravu pro Jandu. "Bude mít svého trenéra, doktora a další lidi."

Bajc a Škoda shodně opáčili: to je ve skoku nemožné. "Je to cesta do pekel," podotkl Škoda. "Ještě nikomu se to nepovedlo, a zkoušeli to třeba slavní Rakušané Innauer a Goldberger, za dva měsíce chtěli zpět do týmu," připomněl Škoda.

"Příprava by ztratila dynamiku, Kuba by neměl žádné porovnání a vlastně ani nikdo nikde nebude upravovat můstek pro jednoho skokana," namítal Bajc. Nemínil, že jeho odchod by znamenal katastrofu pro Jandu. "Musí se učit přizpůsobit i tomuhle," pokračoval Bajc a nabízel trenéry na výběr. "Nejlepší je teď finská škola. Tak se poohlédněte tam," pravil s tím, že sám neví, kde bude pokračovat.

"Vybírat určitě budeme v cizině, ale nejraději bych ještě přesvědčil Bajce," plánoval Škoda. "Pokud by měl v Česku působit nějaký další cizí trenér, tak takový, který nerozumí česky, aby nemusel to všechno poslouchat a číst."

Bajc: Kritika byla na místě

Bajc přiznal, že neudělal v sezóně vše nejlépe. Hrozba, že nepojede na hry, se obrátila zjevně hlavně proti Jandovi. "Byla to chyba, vysvětlili jsme si to. Ale neustálá kritika úseku nebyla na místě," podotkl Bajc.

I on podrážděně reagoval na Jandys tým, hlavně na skokanova otce. "Je to negativní faktor ve skoku. Jak se to česky říká. To je hnus, napište, že je hnus, jde mu jen o peníze a sám Jakub z toho bude mít problémy," mínil Slovinec. "Ať předloží nějaké důkazy proti mně," reagoval Milan Janda.

"Třeba už příští sezónu na můstku stát nebudu," šokoval mezitím Jakub Janda po sobotním závodě novináře. Stál rezolutně za členy svého Jandys týmu. "Ti lidi se mnou byli a budou, a jestli škodí sportu, jak někdo tvrdí, tak já udělám to gesto a skončím," sdělil skokan, ale druhý den mluvil jinak. "Ne vždy je můj suchý anglický humor chápán," obracel hrozbu, že skončí se skoky, ve vtip.

Věřil v dohodu. "Je měsíc čas, vždyť se stačí domluvit," nabídl řešení skokan. "Pár horkých hlav vychladne a bude se jednat. Budu čekat. Chci, aby Vasja zůstal, pokud možno do konce mé kariéry," dodal Janda.

STRANY, KTERÉ PROTI SOBĚ BOJUJÍ
Skokanský úsek svazu lyžařůJandys tým
Leoš Škoda, bývalý skokan, nyní šéf úseku a též podnikatelFrantišek Jež, bývalý skokan, dlouholetý Jandův kamarád a manažer
Rostislav Jozífek, ekonomMilan Janda, skokanův otec, činovník Dukly Frenštát
Vasja Bajc, slovinský trenér, kterého Škoda přivedl v roce 2004 v době, kdy Česko mělo jedno jediné místo ve SPRenata Balašová, manažerka, mediálně zastupuje i celý lyžařský svaz

Reklama