Hlavní obsah

Janda: S Vasjou bych chtěl trénovat do konce kariéry

Již dlouho sílící napětí mezi vedením skokanského úseku a Jandys týmem přerostlo v otevřenou válku prakticky záhy po sobotním potvrzení celkového prvenství českého závodníka ve Světovém poháru. Janda se po historickém triumfu snažil nad spory povznést. "Není vhodné řešit to teď. Pár hlav vychladne a bude se jednat," říká v rozhovoru pro Právo.

Článek

Věřil jste vůbec po olympiádě, že se lepší forma může ještě vrátit a že udržíte vedení? Nepodléhal jsem depresím. Čekal jsem, co přijde. Testoval jsem nové boty, ale najednou mi to na severu začalo jít na starých. Vydařil se jeden skok i přes pozdní odraz. A začal jsem si zase věřit.

Dotáhnout k vítězství Světový pohár, toho si někteří lyžaři cení více než čehokoli jiného. Je to pro vás satisfakce za olympiádu? Jsem rád, že vyšlo aspoň něco. Turné a tohle. Vždyť to je sen každého skokana. Olympiáda taky, ale nešlo to tam. Ať jsme dělali cokoli, nemohl jsem se dostat do skokanské pohody.

Jak vnímáte Bajcovo rozhodnutí skončit s trénováním v Česku? Budu čekat do poslední chvíle a věřit, že si to rozmyslí. Rozhodne se v dubnu. Nejraději bych s ním trénoval do konce kariéry.

Hned po závodě jste nastínil možnost, že v případě jeho odchodu od týmu a v případě dalších rozporů skončíte kariéru. Já vyznávám anglický humor, ne vždy ho chápete. Manažer Franta Jež mě za to dost napomíná. Musíte si zvykat na suché vtípky. Kolikrát to myslím jinak, než říkám. Ale někdy se mi opravdu honí všelijaké myšlenky v hlavě. Nejhorší je to po sezóně. Je to doba, kdy člověk ztratí motivaci a neví, jestli znovu trénovat.

Co je na Bajcovi podle vás nejcennější. Jeho role psychologa, kontakty na firmy vyrábějící skokanské náčiní, nebo nějaké zvláštní trenérské schopnosti? Nejde vyzdvihovat jednu věc. Když se skloubí to všechno, tak máte nejlepšího trenéra.

Vasja se vyjádřil při hrách, že důvěra mezi vámi není jako dřív. Věříte mu pořád stejně? Určitě.

Pokud se stane, že současné vedení úseku bude pokračovat a Bajc odejde, půjdete opravdu vlastní cestou, jak slibuje Jež? Není vhodné řešit to teď. Pár hlav vychladne a bude se jednat.

Ale možná to před vás bude postaveno nekompromisně. Pro kterou stranu se rozhodnete? Bez diskuse! Franta Jež se mnou byl a bude. Je to člověk, co mě nezmačká a nezahodí jako kus papíru.

Místo euforie z jedinečného triumfu přišly slovní přestřelky. Dokážete se nad to povznést? Není mi to příjemné, ale snažím se od toho oprostit.

Máte Bajcovi za zlé, že se po sobotním závodě vyjádřil hodně ostře směrem k Jandys týmu a hlavně k vašemu tátovi? K tomu se nechci vyjadřovat.

Reklama