Hlavní obsah

Basketbalový thriller režíroval Kidd

AUBURN HILLS

Necelé dvě sekundy před koncem rozhodl Jason Kidd šťastným košem o výhře New Jersey v úvodním finálovém utkání Východní konference NBA proti Detroitu. V zápase velmi chudém na body vystřelil šikovný špílmachr ze šesti metrů přes bránícího Mehmeta Okura, míč roloval po obroučce, ale pak propadl síťkou a stanovil konečný výsledek 76:74 pro hosty.

Foto: ČTK

Richard Jefferson z New Jersey Nets se snaží projít přes hráče celku Detroit Pistons Tayshauna Prince (22) a Clifforda Robinsona (30).

Článek

"Trenér před rozhodující akcí vyslovil mé jméno a důvěru ve mě vložili i spoluhráči," vykládal po zápase Kidd, na něhož padla volba, ačkoliv neměl příliš dobrý den. Život mu ztěžoval Chauncey Billups, díky němuž proměnil jen šest z 19 střel. "Měl jsem pocit, že se nemůžu trefit ani do moře. Ale v rozhodujících chvílích by snad chtěl mít míč v ruce každý. Nakonec mi to tam spadlo," ulevil si olympijský vítěz ze Sydney. V zápase, ve kterém obrany výrazně převyšovaly útok, nastřádal nakonec 15 bodů, devět doskoků a sedm asistencí.

V utkání na sebe narazily basketbalové týmy, které se pyšní nejlepšími obranami v lize - průměr Detroitu činí sotva 88 a New Jersey 90 inkasovaných bodů na zápas. "Řekne se, že to nebylo hezké utkání, lidé totiž sledují jenom útok. Ale my se nepotřebujeme snažit jen přestřílet soupeře, když je naší silnou stránkou obrana," dodal Kenyon Martin, s 16 body a devíti doskoky nejlepší hráč Nets.

Oba celky zůstaly v úspěšnosti střelby pod 40 procenty. V dresu Detroitu se nejvíc prosadil Richard Hamilton s 24 body. "Přitom měl zápas průběh, jaký jsme si přáli - s relativně málo body," litoval porážky domácí trenér Rick Carlisle. "Promarnili jsme příležitost a teď je na nás, abychom to soupeři oplatili," dodal. V úterý se v Auburn Hills utkají obě mužstva v sérii na čtyři vítězné zápasy podruhé.

Východní konference, finále
Detroit Pistons - New Jersey Nets 74:76 (stav série 0:1)

Reklama