Hlavní obsah

Majkl na hrad, vítali snowboardistu Novotného

PRAHA

Když vstoupil do letištní haly ruzyňského letiště, nestačil se divit. Partička snowboardových kamarádů připravila Michalu Novotnému opravdu důstojné přivítání. Pokropen šampaňským a zasypán dávkou konfet si užíval přijetí po historickém úspěchu českého snowboardingu, o který se postaral senzačním vítězstvím v závodě Světového poháru v japonském Furanu.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Snowboardista Michal Novotný.

Článek

Od zástupců snowboardového úseku lyžařského svazu dostal Novotný květinu, od svých přátel věnec buřtů a obdivně si prohlížel umně vyvedené transparenty s textem "Majkl na hrad" či "Mistr". Na Majklovi, jak se Novotnému přezdívá, byla znát doznívající radost z pátečního triumfu i únava.

"Jsem strašně spokojený," zářil po svém životním úspěchu. Viditelná únava ale nebyla důsledkem oslav jako spíše padesátihodinové cesty přes půl světa. "V Japonsku se moc nepije, takže jsme jen poseděli v hotelu, takže nic extra divokého," popisoval čtyřiadvacetiletý snowboardcrossař.

Snad úspěch pomůže ke sponzorům

Třináctý závodník z olympijských her v Turíně byl dosud ve Světovém poháru nejlépe sedmý, japonské vítězství bylo šokem i pro jeho soupeře. "Byl jsem ale až překvapený z toho, že měli hroznou radost, přáli mi to a moc mi gratulovali," těší ho.

Kromě samotného snowboardingu má absolvent FTVS i své obchodní aktivity jako manažer u firmy Oakley. "Určitě se i díky tomuto úspěchu chci přes léto dobře připravit na novou sezónu, myslím, že jde skloubit závodění i moje práce. Tenhle úspěch by mi mohl pomoci k nějakým sponzorům," věří Novotný.

Smrt švédského závodníka

Úsměv zmizel z jeho tváře jen, když přišla řeč na týden starou tragickou událost. Při kvalifikaci snowboardcrossu v americkém Lake Placidu zahynul švédský jezdec Jonathan Johansson. Po dlouhém skoku špatně dopadl a zanedlouho podlehl mnohačetným vnitřním zraněním.

"Byl jsem zrovna na startu. Nikdo moc nevěděl, co se bude dít. Pak když jsme se to dozvěděli... To se ani nedá popsat, ještě den předtím s námi mazal prkna," vypráví tichým hlasem. Myslet na hrozící nebezpečí během závodů ale podle něj nejde. "Člověk se akorát může psychicky a fyzicky připravit co nejlépe, aby to nebezpečí minimalizoval."

Reklama