Hlavní obsah

Skikrosař Kraus nejlepším akrobatickým lyžařem sezóny SP

PRAHA

České lyžování má letos dva celkové vítěze Světového poháru a z nich se skikrosař Tomáš Kraus může těšit dokonce ze dvou nových Křišťálových glóbů. Ani finálové závody o víkendu v Apexu totiž nezměnily nic na tom, že se vedle triumfu ve své disciplíně stal i absolutním vítězem Světového poháru mezi všemi akrobaty. Kraus má doma vedle letošní trofeje také další za loňské prvenství v disciplíně.

Foto: www.skicross.cz

Tomáš Kraus s Křišťálovým glóbem.

Článek

"Měl jsem to spočítané, že i když mezi skokany v Apexu vyhraje Daščinskij, což se nakonec stalo, že to je doma. Ale raději jsem počkal na oficiální vyhlášení výsledků. Nikdy nevíte, co se ještě vyklube," řekl v rozhovoru pro ČTK Kraus. Kraus Valentovi telefonoval a ten mu potvrdil, že má pro něj cenu sbalenou. "Prý budu mít důvod se u něj zastavit na kafe," usmál se Kraus.

Dvaatřicetiletý skikrosař měl mezi všemi akrobatickými lyžaři nejlepší průměrný výsledek na jeden závod. Během sezony třikrát vyhrál, jednou byl druhý a jednou čtvrtý. Při závodu SP v Peci pod Sněžkou navíc upadl z jasné první pozice. "Samozřejmě mě to moc těší," prohlásil muž, jenž vloni skončil v absolutním pořadí druhý. Tehdy ho porazil boulař Jeremy Bloom.

V seriálu SP obdržel Kraus podle speciálního koeficientu 86 bodů, zatímco Bělorus Dmitrij Daščinskij 81. Třetí byl australský boulař Dale Begg-Smith (75). Po triumfu skokana Jakuba Jandy tak má české lyžování další Křišťálový glóbus, který má dokonce možná ještě větší hodnotu. "Sezona byla dobrá, ale mrzí mě Jeep. Když si spočítám rozdíl mezi prvním a druhým místem...," připomněl zámořský seriál Jeep King of the Mountain, v němž těsně prohrál první cenu - roční pronájem terénního automobilu.

Přeje si v Čechách Světový pohár

Krause těší, že v sezoně ho netrápily zdravotní potíže, neboť v minulosti podstoupil několik operací kolen. Jen při pádu v Peci si narazil záda. "Ještě to cítím, ale neomezují mě," ujistil. Letos ho čeká ještě víkendové mistrovství České republiky v Peci pod Sněžkou a následný třídenní kemp pro veřejnost.

A na příští sezonu už plánuje další útok na nejvyšší mety. "Mohlo by to být ještě lepší, protože jsem tentokrát fit," upozornil, že loni se zotavoval z operace. "Těším se na X-Games," jmenoval prestižní zámořské závody, v nichž byl letos čtvrtý. Jeho snem je malou olympiádu v extrémních sportech někdy vyhrát. "A snad bude v Čechách Světový pohár," přeje si, aby mohl napravit letošní zaváhání.

V celkovém hodnocení Světového poháru akrobatů skončili ještě na desátém místě další český skikrosař Stanley Hayer a také boulařka Nikola Sudová. Mezi ženami vyhrála rovněž skikrosařka Ophelie Davidová z Francie.

Celkový stav SP - akrobatické lyžování:
Muži:
1. Kraus (ČR/skikros) 86 bodů, 2. Daščinskij (Běl./skoky) 81, 3. Begg-Smith (Austr./boule) 75, 4. Nissen (Kan./skoky) 57, 5. Hofer (Rak./skikros) 57, 6. Dawson (USA/boule) 49, ...10. Hayer (ČR/skikros) 44.
Ženy:
1. Davidová (Fr./skikros) 84, 2. Heilová (Kan./boule) 83, 3. Huttaryová (Rak./skikros) 76, 4. Li Ni-na (Čína/skoky) 73, 5. Iljansová (Švéd./skikros) 66, 6. Sü Nan-nan (Čína/skoky) 57, ...10. Sudová (ČR/boule) 50.

Reklama